Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.03 22:44 - ДА ПОСЛУШАМЕ ХУБАВА МУЗИКА !
Автор: planinitenabulgaria Категория: Музика   
Прочетен: 160 Коментари: 4 Гласове:
7

Последна промяна: 28.03 22:55


 

                                             ДА  ПОСЛУШАМЕ  ХУБАВА  МУЗИКА !

 

    Музиката е средство и за успокоението на Духа, особено когато в света вилнее злото. Чрез музиката може да бъде написана историята на един народ. Да оцени човек музиката, в която той самият се е открил е процес труден и много продължитилен. На фона на злото, което отвсякъде сега се сипе по света и в нашата страна, на вниманието на обичащите музиката предлагам три велики произведения от автори, част от културата, стремежите, и ценностите на държавите, към които те принадлежат. Великите произведения обаче, които те създават, претворявайки културата на съответните държави се превръщат в културно богатство за целия свят. Не всички композитори обаче са такива. Има и други, в следващия ми постинг ще включа произведения от двама автори, единият – звук от Вселената, другият – преводач на словото Божие на езика на музиката.

   Първото произведение, което прилагам, Третият концерт на Рахманинов за пиано и оркестър е едно от най-популярните произведения от този жанр. Рахманинов е късен романтик, ученик на Чайковский, обичащ поезията, автор на произведения, свързани с неговата родина и народ. След напускането на родината му през 1917 г. той създава малко произведения,  доста различни от тези, писани в Русия. Концертът, които прилагам в линка е завършен през 1908 г.

   Второто произведение, което ппилагам в е Първият концерт за пиано и оркестър от Шопен. Този концерт е красив както неговият Втори, но е доста по-драматичен. В него има полска народна музика, върху която той пише Мазурки, Полонези и др. произведения, напр. Баркарола. Шопен създава Концерта когато е на 20 години, но още в тази ранна възраст неговят гений е във възход. Концертът е драматичен, защото по времето на създаването му Полша е завладяна от Руската империя, а бащата на Шопен е французин, което хич не се харесва на окупаторите. Поради опастностите, които заплашват Шопен, той се преселва Франця, където умира твърд млад, на 39 години. Шуман казва, че произведенията на Шопен наподобяват топове, покрети с цветя, факт, който Великият съмодържец, руският император, не може да проумее.

   Третото произведение, което ще приложа е Вторият концерт за пиано с оркестър от Брамс. Брамс е типичният германец, като подчертавам, северогерманец, от гр. Хамбург. В музиката той е също истински германец, последовател на Бах, на Бетховен, на Шуберт на Шуман. Дори Хитлер има идеи за едно негово произведение, писал съм за него. Всички достижения на композиторите преди него Брамс прилага в творчеството си. Типичен пример е този негов Концерт в четири части за пиано, който доста наподобява на симфония с пиано.

   Приятно сушане!










Гласувай:
7



1. pipina - .....
29.03 00:31
dobre podbrano i kombinirano
цитирай
2. wonder - Марта Аргерич е голяма наслада за ...
29.03 08:22
Марта Аргерич е голяма наслада за слушане.
Голямата и дъщеря Стефани /режисьор/ направи филм за нея.
цитирай
3. planinitenabulgaria - Благодаря за коментара!
29.03 20:07
pipina написа:
dobre podbrano i kombinirano


Ще напиша още един подобен постинг с малко по-друго съдържание.
цитирай
4. planinitenabulgaria - Нейният мъж, сърбинът Стефан Ковачевич също е пианист.
29.03 20:31
wonder написа:
Марта Аргерич е голяма наслада за слушане.
Голямата и дъщеря Стефани /режисьор/ направи филм за нея.


В голямото изкуство сравнения не вървят, затова прилагам един друг запис на Концерта на Шуман с Беатриче Рана, италианката, която се изявява на нивото на наскоро починалия Маурицио Полини. Ето го:
https://www.youtube/watch?v=lBQ2_ioxqMM

И още един запис с нея, на Симфоничните етюди:
https://www.youtube/watch?v=S8bZIplr60w&t=80s - една от най-трудните пиеси като музика, най-великото клавирно произведение на Шуман.
Приятно слушане с максимална концентрация и възможност пред партитурата на второто произведение.

цитирай
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12343199
Постинги: 4578
Коментари: 10805
Гласове: 18389
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930