Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.12.2007 19:16 - Откъде е взел Каин жена си?
Автор: maymi Категория: Други   
Прочетен: 23134 Коментари: 38 Гласове:
6

Последна промяна: 13.12.2007 20:37


/или Коя е втората жена в Библията?/

 

1 И Адам позна жена си Ева; и тя зачена и роди Каина; и каза: С помощта на Господа придобих човек.

2 Роди още и брата му Авела. Авел пасеше стадо, а Каин беше земледелец.

3 И след време Каин принесе от земните плодове принос на Господа.

4 Тъй също и Авел принесе от първородните на стадото си и от тлъстината му. И Господ погледна благосклонно на Авела и на приноса му;

.............

8 А Каин каза това на брата си Авела. И когато бяха на полето, Каин стана против брата си Авела и го уби.

.............

17 И Каин позна жена си, която зачена и роди Еноха: и Каин съгради град, и наименува града Енох, по името на сина си.

 

За да може Каин да се ожени, е трябвало да има други “раси” от хора на земята, които не са били потомци на Адам и Eва. Но според креационното описание в Битие има само един мъж и една жена в началото на историята. Всички човешки същества са техни потомци (на Адам и Ева).
 

Каин е първородното дете на Адам и Ева записано в Светото Писание (Битие 4:1). Неговите братя, Авел (Битие 4:2) и Сет (Битие 4:25), са били част от първото поколение на деца някога родени на тази земя. Сестри няма.

Жената на Каин е била потомък на Адам. Тя не е могла да дойде от друга “раса”.

 

Та, да попитам пак:

Откъде е взел Каин жена си?

Коя е била жената на Каин?


Тагове:   Откъде,   Каин,


Гласувай:
6



Следващ постинг
Предишен постинг

1. nezabravima - ***
13.12.2007 19:37
Хе, това е много интересен пост! Замислих се!:)
цитирай
2. shiva - хаха :)
13.12.2007 19:38
знаеш ли колко съм се чудила и аз :)
цитирай
3. goran - Любопитно ...
13.12.2007 20:15
Повече от любопитно!
А хората разправят, че неандерталците били изчезнали беследно:-))) и че нямало смисал да се четат дебели книги (като Библията):-))) ... а какво излезе;-)

цитирай
4. july26 - Тия работи стават с помощта на Господа
13.12.2007 21:25
Знаеш..неведоми са пътищата Божии....
Може и Адам да е дал ноу-хау по въпроса на сина си, как се правят жени от ребра и други налични кокаляци.
Един вид от мъжка солидарност...
После ,както обикновено се случва, нещата излизат от контрол...
:)))
Освен това,откъде знаеш,че това първото поколение не е било по-така с малко в сравнение със следващите?
Един вид,двуполови ще да са били...
Или пък междувременно Бог по неговите си неведоми пътища е преобразил единия от синовете в жена...
За всеки случай...
:)))))
цитирай
5. cecka1504 - Значи, Адам и Ева са имали много д...
13.12.2007 21:52
Значи, Адам и Ева са имали много деца. А ако си чела внимателно, родът се предава по диркетната Адамова линия чрез мъжките наследници. Едно време писането е било доста по-трудоемка дейности хората са пестили излишните описания. В Библията рядко се описват жени, а още по-малко произходът. Такова е било отношените на семитите към жените, а и до днес се е запазило, особено в мюсюлманските култури...Та затова жената на Каин нито има име, нито е ясно точно коя дъщеря на Ева е :))
цитирай
6. maymi - Ако е някоя от другите дъщери на Ева...
13.12.2007 23:21
...от неспоменатите....ще да е кръвосмешение.
цитирай
7. maymi - Ако не е сестра на Каин...
13.12.2007 23:22
...минаваме на другата плоскост - на Земята по същото време да е имало и други хора....и става още по-сложно...
цитирай
8. cecka1504 - според Библията е нямало други, но ...
14.12.2007 00:07
според Библията е нямало други, но кръвосмешението в този първоначален вид не е дегенеративно... Абе тия не са го написали, а ние сета да се дзверим... Но Истината за Адам си е на евреите... Явно е имало и други прототипи
цитирай
9. fenor - Любопитен въпрос?
14.12.2007 00:24
Само че това не е единственият въпрос на който Библията не дава отговор. Само с недомлъвките и противоречията в тази, иначе велика книга, дала удивително правдоподобни отговори дори на много съвременни въпроси, може да бъдат сътворени стотици томове. Познатата ни Библия е компилация от по-стари текстове, създадена през елинистическата епоха.
цитирай
10. monnio - :)
14.12.2007 01:37
1. как ги нацелваш все такива провакативни теми - само поздрави:)
2. в Библията има времеви измерения различни от тези на сегашния повлиян от реформацията човек. пример: в сътворението пише ден един, не първи а един. не се уточнява колко време по нашия аршин е траело.
2.1 никъде не пише,че не са създавани други хора:)
3. Библията третира въпроси свързани пряко и косвено със спасението, не е учебник по геология или история, макар че почти всичко, което през 19 век обявяват за мит се доказва от разкопки или свитъци.
4. абре fenor на каква база ги хвърляш тия твърдения? да си чувал за превода на 70-те? правен е през 3в пр.Хр. за юдейската диаспора в Александрия. тода е превод на това което сега се нарича Библия Хебраика на гръцки. моля те светни ме това елински или хебраически текст е, м?
разбирачи:)
цитирай
11. анонимен - monnio
14.12.2007 12:42
Айде бе!! И къде пише, че са създавани и други хора?? :)

maymi
Поздрави хитруша ;)
цитирай
12. анонимен - А бре monnio!
14.12.2007 12:59
Да си чувал че елинистическата епоха включва и твоят трети век Пр. Хр.? Никъде не съм твърдял че е елински текст,... а "по-стари текстове"... еврейски и наследени от месопотамските култури. Друг е въпросътче окончателната редакция може би е наистина на Александрийската диаспора, където еврейската традиция се среща с елинската такава, без да се смесват в библейските текстове , но може би е повлияна от идеята за популяризация. Това е което имам да кажа по въпроса. sik
цитирай
13. monnio - Ех,
14.12.2007 14:05
друго си е да си анонимен. някак достойно:)

Та, а бре анонимен 12.
1. Периода и мястото в които живеят елини и елинизъм и неговото географско разпространение са различни неща. Ама хайде 3 в.пр. Хр. е елинизъм, който да е имал влияние върху консервативните, току що освободили се от чужди азиатски влияния юдеи.
2. Явно си лаик разчитащ на Дискавъри и публикации в нета. За сведение:
2.1 Библията съдържа Стар Завет и Нов Завет, чиито канони са формирани в период от общо 7 века. Канона на Ст. Завет се приема за окончателен (тоест кои точно книги влизат в него) през 3в.пр.Хр., като след последната книга писана точно тогава не са добавяни нови. В него влизат свещените книги на юдеите, а както знаем юдеите сега и тогава са изключително ревниви и неподатливи на чужди влияния и то не само по религиозни причини.
2.2 Книгите в това което ние наричаме Ст. Завет са писани в период от около 1200 години, а сходни текстове за сътворението има у повечето народи не само на плодородния полумесец, но и по целия свят, но това е друга тема. Окончателното приключване на канона няма нищо общо с превода на 70-те и александрийската диаспора. При юдаизма центъра на религиозния живот е Храма в Йерусалим.
3. Цитат: "Познатата ни Библия е компилация от по-стари текстове, създадена през елинистическата епоха." Напомням ти, че текстовете на Нови Завет са писани през 1век, значи не може да са стари. Текстовете на Ст. Завет са от 3в. пр. Христос назад във времето и както споменах са писани към 1500 години. Именно за това се пошегувах с въпроса си дали юдейската Библия преведена на гръцки е елински или хебраически текст.

Не ми се спори, може да напиша нещо по въпроса с преводите и текстовете, но може и не. Все пак на кого му пука, нали за световна история има Дискавъри, а за българска Б.Д.:)
цитирай
14. maymi - @ nezabravima, shiva, goran
14.12.2007 19:20
И аз ровя темата от някакъв период от време, защото ми беше любопитна. А и си задавах въпроса, защо дори хора от висшия клир, някои от тях мъдри и ерудирани хора, като им повдигнеш точно тази тема, гледат на другата страна :)))
цитирай
15. maymi - @ july26
14.12.2007 19:22
Двуполови, недвуполови все тая :))) Ако жената беше третия брат (Авел го няма вече), та ако жената на Каин беше Сет-ка.....все някъде щеше да е намекнато :)))
цитирай
16. maymi - @ cecka1504
14.12.2007 19:29
Жената на Каин е дъвката за скептиците - ползват я, за да се опитат да омаловажат Книгата на Битие. Кофти е че, повечето Християни не са могли да дадат достатъчно адекватен отговор на този въпрос. Като резултат, светът мисли че Християните не могат да защитят властта на Писанието и съответно, на Християнската вяра.
Иначе, да......вероятно в Стария Завет жените се споменават само, когато имат особена роля, при родословията се споменават само мъжете.
цитирай
17. maymi - @ fenor
14.12.2007 19:46
Дали Библията дава точни отговори и дали е пълна с недомлъвки и противоречия...това е дълга тема :)))
Ето един популярен пример - Библията не посочва правилен начин за постене, нито дава подробни инструкции за това.....И..??? :)))
цитирай
18. maymi - @ monnio - мерси
14.12.2007 20:05
Приемане на креационното описание в Битие и рекордът за само един мъж и една жена в началото на историята е факт, от който много доктрини на Стария и Новия Завет зависят.
"Затова, както чрез един човек грехът влезе в света, и чрез греха смъртта, и по тоя начин смъртта мина във всичките човеци, понеже всички съгрешиха (Римляни 5:12)."
Докарва се един смисъл само на основата, че всички хора живи и всички които някога са живели са потомци на първият мъж Адам. Така че, имало е само един човек в началото—направен от прахта на земята.

Това също означава че жената на Каин е била потомък на Адам, тя не е могла да дойде от друга “раса” от хора и трябва да бъде една от потомците на Адам.
Макар да са споменати само трите момчета, много са могли да бъдат родени през стоте и трийсет години, преди Сет да бъде роден. Все пак Адам и Ева са били заповядани да “Бъдат плодородни, и да се размножат” ......... Три деца - сериозно ли ти звучи изпълнението на заръката ??? :)))))

п.п. А за преводите и текстовете и аз ще напиша нещо някой път, като естествено започна от така проблемното ребро Адамово и факта, че на тази база мъжете злоупотребявате толкова време :Р
:))))))
Ще ми е интересно - ти...
цитирай
19. self - Лековато.
14.12.2007 20:54
Кайн не е имал жена, защото тя не е съществувала. Кайн не е убил брат си, защото и той не е съществувал. Може вече да спи сокойно. Няма за какво да се притеснява, защото и той самия не е съществувал.

П.П. надявам се да не се обиди някой вярващ на моя коментар. споделям личното си мнение по въпроса за жената на Кайн.
цитирай
20. melsun - Ха...това наистина е много интересно!
14.12.2007 21:55
Доста съм боса в тази област обаче...
цитирай
21. evrazol - Библейска работа
14.12.2007 22:03
И мене ме питат понякога откъде съм я взел жена си и одговора ме затруднява. Та Каин ли??
Все пак знам одговора. Каин е зет в гр. Бяла Слатина. Тогава там се зародила Партията на българските жени. Но и днес за това формирование не се говори много.
цитирай
22. maymi - @ self
14.12.2007 23:52
А ти пък от къде знаеш!! :)

п.п. А и ставаше дума за една глава в една книга и от къде се появява един от главните герои....ти пък що го изби на политика :)))))))
цитирай
23. self - :)
15.12.2007 00:26
Туше :)
цитирай
24. maev - поздрав за поста!
15.12.2007 10:09
аз бях останал с впечатлението че Кайн се жени за една от сестрите си.
:))
цитирай
25. watchtowerman - maymi,
15.12.2007 12:37
хубаво е, че търсиш. Само че, мислиш ли, че "имането" , Знанието, Мъдростта, са така лесно достъпни?
Дълбоко ще сгрешиш, ако търсиш да откриеш "имане" след като не ползваш оригинала, а боравиш с негов превод. Това няма начин да не породи смислови различия, да не кажа - противоречия.
Започваш статията си с 4 глава 1-и стих на Битие, който обаче е в превод. Нека сравним, как изглежда този текст на иврит и да определим дали информацията, значението е едно и също:
"И Човекът узна с помощта на Ева, своята жена, и тя зачена и роди с помощта на Каин и каза: получих човека с помощта на Йехова".
Казват, че Библията е преведена на български. Това не е вярно. Дадено е гласност на едно от тълкуванията Й.
Не правете ОКОНЧАТЕЛНИ изводи за Библията въз основа на преводи или тълкувания !
цитирай
26. анонимен - Следя от вчера темичката, защото ми ...
15.12.2007 13:08
Следя от вчера темичката,защото ми е любопитна.Мързи ме да се регистрирам за това анонимно - до горния: това е полемика човече, замисляне, дискусия,търсене на някакви отговори и тълкувания по тема, която благодаря на Майми,че подхвърли.Няма постулат нито в поста,нито в коментарите. Успокой се-никой /освен теб/ не претендира за монопол над Знанието и Мъдростта :)
цитирай
27. taranis - Известно алтернативно тълкувание ...
16.12.2007 22:35
Известно алтернативно тълкувание има в гностическите текстове. Там се очертава една различна картина- Ева е заченала единият си син и една дъщеря от Сатанаил или Ялдабаот (който там е в ролята на творец- Демиург на материалният свят и човека. А другият син е от Адам. Демиургът се приравнява на Сатанаил и Яхве. Т.е. Яхве=Демиуг=Йалдабаот=Сатанаил
Името на дъщерята в гностически текстове струва ми се беше Каломаин.
цитирай
28. anothercat - интересна дискусия :-)
23.12.2007 11:37
но и аз съм боса в тази област и не мога да се включа с мнение по темата
цитирай
29. visotsky - За всичко си има обяснение
27.12.2007 15:40
Обяснение номер едно: в Библията пише само онова, което се е сторило достатъчно важно на регистратора, за да бъде част от Светия текст. Видимо след като Бог е дал яснота около въпроса за възникването на първите хора и начина на тяхното възпроизводство, информационния прожектор изпуска фактология, за да средоточи вниманието върху първото братоубийство, което - няма спор - е следващия опорен пункт в разказа.

Обяснение номер две: който е чел внимателно, е обърнал внимание на споменатото поне на едно място (което за жалост не мога да цитирам дословно с искови данни, а по памет не бих дръзнал, за да не объркам някого) словосъчетание "дъщери Евини". Кои са те? - Ами явно първото население на света е имало и женско потомство.
цитирай
30. maymi - Хммм....
29.12.2007 00:41
Вероятно е имало и неспоменато женско потомство....има такъв вариант.
Днес обаче ми подхвърлиха и една друга идея - идеята за падналите ангели....
цитирай
31. iram - Ре:
14.01.2008 18:10
Не знам паднали ли са, или не са паднали, но в епокрифните Евангелия (на Тома (който покръстил тримата влъхви по-късно, а това дали са били трима и какво точно са "работели" е един друг спор) и Юда) се говорело за Лилит, като първа адамова жена, с ангелски произход, която избягала от него и като наказание раждала само жени. Те били наречени Лилими и били спохождали неженените мъже в сънищата им. А след като ги споходели, те имали полюция. ;-) След това имало някаква друга жена, направена от кал, която пък Адам не харесал, защото гледал как я прави Бог. Какво става с нея обаче, нямам информация, но според Тома, Ева е 3-тата жена на Адам.
Интересни притчи разбирам, че имало в тези апокрифни евангелия. :)
цитирай
32. анонимен - Има ли разлика в...
15.11.2008 23:05
Имам един вапрос. С моя приятел днес спорихме и аз реших да се поразтърся,ама нищо не намирам. Така , че реших да питам вас! Нали в бибилията пише че жените сме саздадени от реброто на мъжа!А има ли разлика в броя на ребрата ни. Помогнете да го оборя в спора!
цитирай
33. анонимен - отговора
14.02.2009 22:06
БИТИЕ 4:14 Ето, гониш ме днес от лицето на земята, и ще се скрия от лицето Ти и ще бъда бежанец и скитник на земята; и всеки, който ме намери, ще ме убие.
БИТИЕ 4:15 А ГОСПОД му каза: Затова, който убие Каин, на него ще се отмъсти седмократно. И ГОСПОД сложи белег на Каин, за да не го убие никой, който го намери.
Отбележете думите "който ме намери" и "никой,който го намери" именно това доказва че е имало и други хора по това време на земята и най-вероятно жената на Каин е от тях.В крайна сметка това едва ли докадва неща и едва ли има някакво значение.
цитирай
34. theladybird - :)
02.10.2009 18:22
Много интересно :))) Аз едно време ходих на едни сипове по религия и учителката, която беше богослов също незнаеше. Но нещо интересно което си спомням от тогава е, че по това време е било задължително да се женят брат за сестра, а по-късно когато хората на земята са били повече Господ го е забранил. Вероятно е имал сестра значи...
цитирай
35. theladybird - 32. анонимен
02.10.2009 18:25
Понеже виждам, че няма отговор на въпроса, то всъщност и доста време е минало май, ама понеже доста анатомии и физиологиисъм изчела - няма разлика в броя на ребрата! Откъм ребра сме си еднакви! :)))
цитирай
36. анонимен - -
24.10.2009 17:34
баш в началото - говорим все пак за преки потомци на Адам и Ева - ДНК-то на хората не е било чак толкова увредено от греха, и е било възможно размножаване без никакви последици между братя и сестри. по същата логика как след потока (около 1500 години след сътворението?) от 8 човека (Ной, жена му, 3-мата му сина и техните съпруги) са се намножили милиардите жители сега на планетата?
цитирай
37. анонимен - поправка
24.10.2009 17:35
'потока' да се чете 'потопа'
цитирай
38. lafam - естествено, че жената на Каин му е сестра, дъщеря на Адам и Ева, но както отбелязва и Мими, в библейското родословие се споменават само мъжете...
09.01.2012 20:01
maymi написа:

Иначе, да......вероятно в Стария Завет жените се споменават само, когато имат особена роля, при родословията се споменават само мъжете.

цитирай
Търсене

За този блог
Автор: maymi
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1968797
Постинги: 43
Коментари: 1604
Гласове: 7478
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031