Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.01.2008 22:53 - Как ще ги стигнем египтяните!!
Автор: maymi Категория: Туризъм   
Прочетен: 7566 Коментари: 20 Гласове:
0

Последна промяна: 20.01.2008 00:25

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Отворено писмо до Анелия Крушкова

/с копие до министър Петър Димитров/

          Шегувам се де....

          От друга страна, ако се съберат интересни идеи под поста, защо пък да не им ги препратим.

Или мисли по лелеяната тема „България – привлекателна туристическа дестинация”

Скоро обявиха пирамидите в Гиза за най-привлекателната туристическа забележителност в света. Мнение на питани хора от 160 държави. Под „Египетските пирамиди“ обикновено се разбират трите пирамиди на Хеопс, Хефрен и Микерин.

Защо от както се помня все Египет, дявол да го вземе. Защо веднъж питаните не кажат България – тя е най-привлекателната дестинация.

Някой отворен веднага ще ми каже: Египет винаги печели пред България, защото си имат пираимдите на Хеопс, Хефрен и Микерин. И до някъде ще бъде прав. Състезанието става несправедливо заради тези три пирамиди. Не е непоправимо, но кой ще седне сега да строи фараонови пирамиди край Ропотамо, например. А и не е сигурно, че японците ще се вържат, че нашите пирамиди са построени 2579 пр. Хр. – точно една година преди египетските. Предлагам тази идея за сега да остане в резерва.

Не защото лесно се отказваме от битките, а защото в случая не сме си дефинирали за кое точно да се бием. Със сигурност не е за бройка туристи. Египетските пирамиди се радват годишно на 3 млн. посетители. През 2007 г. над 4 милиона чужденци са предпочели да прекарат лятната или зимната си ваканция у нас.

А Египет е със 70-80 млн. жители. Ако там много упорито се разтърсиш, може и да откриеш някой, който не се прехранва от туризма в страната, но не е лесно. Е, местните жители не изглеждат много добре охранени, а и завиждат на  стандарта на някои от нашите средностатистически ромски квартали, но примерът ми разваля основната тема. А тя е – Египет за пореден път е по-примамлив за туристи от България.

Само че, дефинирахме част от проблема ни, той не е в бройката така симпатични германци, японци, финландци, британци и други фотографиращи се мераклии да похарчат пари извън най-близкия си МОЛ.

Тогава е в качеството на така симпатичните германци, японци, финландци и британци.

България - дестинация за алкохолен туризъм и последна (след Лоас) възможност за най- бедните. По-голямата част от туристите у нас са безработни, пенсионери или работещи със скромни финансови възможности. На които им излиза по-евтино да дойдат за две седмици в България, отколкото да си останат в къщи.

 

Защо привличаме само тях? Поправимо ли е?

В Лаос могат да си намерят нощувки за по-малко от 20 долара на вечер. У нас могат да спят и за 10 долара.

Значи, развитието на нашите стратегии е в напълно грешна посока. Говори се за „синдрома Майорка”. Туризмът в България е достигнал много опасна точка. Неудържимо се строят хотели, ваканционни селища, голф игрища, нощни заведения, но въпреки възможностите за уелнес, голф и яхтен туризъм, желаните туристи от висшата класа не идват.

Още веднъж причините:

-  пълното невежество и неграмотност на бизнесмени и политици водят до курорти, които приличат на Обеля 18;

-  ниско качество на обслужване и в челната тройка по оплаквания на туристи;

-  схващане, че Туризъм означава луксозен хотел и заведения, в които свири музика до късно;

-  забравяне, че „клиента винаги е прав”;

-  липсваща инфраструктура – магистрали, нормални пътища, мисъл за комфорт при придвижването при построените на четвърта и пета линия хотели, далеч от морето. Изобщо не ми се споменава античното светилище на Орфей до Татул или останалите исторически забележителности;

-  голяма част от обслужващия нашите курорти персонал започна да се труди срещу по-добро заплащане в други страни от ЕС, ние вече ще привличаме работници от Тайланд или Виетнам;

-  България така и не намери начина по който да рекламира своята визия, курорти, забележителности;

-  думите „интернет” и „сайт” все още са непознати за стратезите от Държавната ни агенция по туризъм;

-  добър PR на забележителностите, които могат да привлекат туристи (вкл. назначаване на заплата на мозъчен тръст, който да съчинява легенди, митове, страховити истории и каквото там още трябва);

-  визовият режим по отношение на бившите Съветски републики;

-  липсата на достатъчно наивни атракциони и анимации за германците;

-  мургавата девойка, която да посреща скандинавците на летището, облечена с  палмова поличка, сутиен от кокосови орехи и венец от цветя..... 
Или казано по-просто – Идеи...

 

За финал, като стана дума за цифри, над 1 млн. българи миналата година са почивали и пътували зад граница.

И ако сега завистливо припомням, че 46 млн. туристи са посетили Ню Йорк през 2007 година, по интересното напомняне е, че от тях само 8 млн. не са американци.

Дали това не е най-интересното сравняване на цифри до момента! 
Да, не забравяйте българина - турист из България!  



Тагове:   как,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. mitternacht - ..
20.01.2008 00:03
Принципно, няма лошо да имаме туристи, цяяяла купчина.Мене ме дразни това, че един българин въобще не е добре дошъл по черноморието или по другите благи места из собствената ни държава.То това е и друга тема де... Е, незнам дали един милион са почивали в чужбина, и дали под почивка може да се вземе и кратко отбиване в Румъния, понеже там е по-евтино :)

Мм... в Египет има пирамиди... прерязани гърла... пълен набор от атракции и емоции :)) Иначе мене си ме кефи, искам да живея в пустиняя :))

А ние предлагаме непълнолетни за секс-туризъм и какво ли още не...

Общото ми мнение-да се оправим ние, НИЕ да имаме възможност за нормална почивка в нашата родина, пък тогаз да ги мислим хамериканците-гости:)
цитирай
2. анонимен - Moeто скромно мнение
20.01.2008 01:07
В БГ е стара истина ,че идват социално слабите граждани ,за да пият евтино 1 , 2 седмици.С тези неуредици на материални бази скоро ще си останем и без тях и нашето черноморие летуващи ще са само руснаците.Лятото бях на морето и имам пресни впечатления от разговорите си с англичани пенсионери и скандинавски пиячи.Освен това работните места в системата на туризма по черноморието ни е монопол на мутри ,нещо като семеен и приятелски бизнес.Тях не ги интересува работещият да има компътерна грамотност или езикови знания.Достатъчно е да си завързана хубавица и да се правиш на лека ,за да те вземат.На чужденците не винаги им се нравят леките жени повярвайте! Дори се отвръщават от това!Лично съм подавала молба за сезонна работа ,като преводач придружител с фински дефицитен език и не са ме одобрявали.ходила сам по желание на фински туристи ,правила съм преводи в полицията ,а след това хонорара си го получава анг.преводач,които не си мърда гъза да дойде до мястото!Няма да задържиме туристите само с проститутките и евтиният алкохол !
цитирай
3. maymi - mitternacht, lidis
20.01.2008 01:23
Някои неща (дори, когато не се казва нещо ново) трябва да се въртят в пространството. Дори лъжата, повторена сто пъти, става истина....
цитирай
4. анонимен - Вижте, вижте!
20.01.2008 02:10
Ровейки в Интернет попаднах на една снимка, където нашият модератор Гео е с кърпа на главата! Вижте снимки на нашия модетатор тук:

http://www.248am.com/category/geo/

Поздрави!
цитирай
5. buket - Работи вирус "Троен стандарт"
20.01.2008 03:34
Първо 'вземат", вместо да влагат.
После влагат...
За да вземат втори път.
Вземаш, влагаш, вземаш. Кое е повече?
Безинтересното.
Като прибавим и това, че се върнахме назад и че за да направим ще трябва да рушим, може да се изчисли кога ще ги стигнем занзибарците.
цитирай
6. maymi - Ми, знам ли кога ще ги стигнем занзибарците...
20.01.2008 10:19
Но при всички положения, въпросът е да знаеш целта, за да подбереш правилните средства за постигането й.
Не бройката туристи към нас ни е проблем, а Кои идват тук.
И как да привлечем тези, към които се стремим, без да изпъдим българите, заради невъзможност да плащат твърде високи цени (по закон не може да има два стандарта - за българи и за чужденци)....
Омагьосан кръг?!
Едва ли. Трябва да има разрешение...
цитирай
7. vivantcev - Няма туристи, защото няма какво ...
20.01.2008 12:21
Няма туристи, защото няма какво толкова да им покажем.Морета и планини има на много места,а забележителности, кои чак интересни да им предложим.Туризмът не може да бъде наша основна цел.
цитирай
8. maymi - vivantcev
20.01.2008 12:42
Хей, туризма трябва да бъде една от основните ни цели. Доводи:
- пари в бюджета;
- възможност за препитание на много райони (пак светилището на Орфей като пример и хората, които живеят в село Татул....нямат особен избор за друг вид препитание);
- опознаване на страната, присъствие в нея, впечатления - водят до по-високи отношения с икономическа полза за нас.... и т.н.
цитирай
9. iram - Хмм...
20.01.2008 17:46
Египет не е подходящо сравнение никак, според мен. Там цените са сравнително по-ниски от тук, мръсотията из цялата страна е неописуемо повече, както и мизерията, шумът в Гиза и Кайро. (Не знам дали знаете, че там главен индикатор за маневра по улиците е клаксона. Не може да изминеш и 20 метра с кола, без да шофьора ти да свирне 5 пъти поне.) Хубавото обслужване можеш да го получиш в скъпите хотели, наистина много скъпите. Примерно Хаят Редженси, Макади Клуб, изобщо всичко от 5 звезди нагоре. Без Шератън Тауърс и Казино в Кайро, там всичко е отврат. А цените в Хаят примерно са в пъти по-ниски от тукашните 5 звездни хотели. Инфраструктурата на Египет е много по-лоша от нашата, няма магистрали, има само една и то е къса отсечката. Ако принадлежиш към туристическа група, задължително трябва да пътуваш с военен конвой, където те пазят с автомати, прикрепили по два пълнителя залепени с тиксо. Навсякъде ти искат бакшиш преди да си клиент изобщо. Египтяните искат първо бакшиш, а после мислят как да те прецакат възможно най-тъпо. Неграмотността в Египет е над 70%. Ама като пиша неграмотност, нямам предвид дамата с фински по-горе. Имам предвид да не могат да си напишат името дори.
Единственото нещо, с което ни превъзхождат египтяните, това е Червено море. Идеално за дайвинг, шнорхелинг, яхтинг и изобщо водни забавления, предполагащи уединение. Червено море е пълно с живот, само на една педя под водата. :)
Тъй че Египет не е добро сравнение изобщо, туристи имат - да, но имат и такава невъобразима корупция и наливане на всичките тези блага в нечии частни джобове, че това се вижда и с просто око.
Аз бих сравнила нещата с Кипър, тя е далеч по-добър пример.
Проблемът според мен в тукашният туризъм, е само все още еснафското ни мислене - скъпи сме на триците, а евтини на брашното. Байганьовщината, безумното шофиране и все още важещите лафове на Вуте, най-вече "И да се скинат не могат ми плати толкова малко, колкото аз можем да не работим!".
Като идея за туризъм, ми се струва интересно да наблъскаме хубави голф игрища около Пловдив (тъй като е сравнително равнинно), с тук там някое китно хотелче. Голф селище. :)
цитирай
10. buket - maymi
20.01.2008 19:14
РАЗРЕШЕНИЕТО Е ЕДНО ЕДИНСТВЕНО И ВСЕКИ ГО ЗНАЕ.
Но и всеки си има своя малка крепост...
И така, вече сме в едно крепостно робство, от типа, направи си и оцелей сам.
Затова, общество не можем да си направим.
Обвързаните с партии, живеят в сладки очаквания,
необвързаните смятат, че партията е патент на богоизбрани. Тези които могат, съмнително се 'съмняват' в себе си, без да са направили опит.

Изхода е в това, да не се спира да се огласяват идеи там, където е определено от закона и ако те не се последват, тогава поне може да се каже кой е заспалия, народ или интелигенция.
цитирай
11. maev - Защо, варум, уай, почему, перке и други...
20.01.2008 20:07
Моят прост отговор - комплексът на българина, не му позволяма да "направи кефа на чужденеца".

В неговата психология го има образа на турчина, който идва когато си поиска в къщата ти, плюска, пие, уригва се и после ти иска пари, дето си е търкал зъбите с твоята турлю гювеч чорбасъ!

Мислиш че не съм прав. ОК.
В работата има едни циганки, молят ме да ми мият колата, срещу заплащане. Пробвах. Винаги мият колата така, че осдтава мръсно място. На видно място... Не може да не се забележи... Направих забележка на едната - нацупи се - за три лева кво съм искал...

ПРеди време - в соца. Ходехме на бригада, за няколко дни да помагаме в строителството - дъвършително. В един завършен апартамент, на видно място винаги има изсрано лайно.

Вчера обиколих цветарските магазини в квартала. Съжалих - аз знам къде ще ме обслужат квалитетно но е чак до НОИ. Противно ми е да купувам цвете заредено с отрицателни емоции... Не купих такова, но все пак не беше най-доброто, което исках... Исках да купя хубав букет избаран ,както аз искам за около 30 кинта. Сега трябваше да купя нещо скромно за 7 лева...

Защо? да не го повтарям на разни езици дето не ги и знам...

Защо продавачките в Била, Кауфланд , Фантастико и квато се сетиш европейска на ужким верига, не ти говорят в учтива форма. Дори когато им говоря ва Вие... не ебават... Не съм зле облечен и сметките ми не са малки... Познат ли ви е израза "Има ли стотинки?" а не "Имате ли стотинки?" Тази израз е еманацията на това за което се опитвам да говоря...
Някаква безлична форма.... Мислех че тези вериги ще накарат продавачките да са учтиви. Да се усмихват. Да, правят го... но не съвсем...

В ресторантите: картинки:

В най централния и елитен ресторант в Девин през септември - Докато сервираше сервитьорката ядеше... Сервира, после отиде да похапне, после пак сервира... отива до масата си, пийва на крак фанта и продължава... Неволно? Липса на култура? Не - пак онзи синдром комплекс и други...

Мога да продължавам с примерите за да затвърдя мнението което ще се оформи - че съм параноик:)))
цитирай
12. buket - Много дим maev
20.01.2008 20:20
Болезнено прав си. Ще потърся коментар.
Поздрав!
цитирай
13. evrazol - От прехода е
20.01.2008 21:33
Нали за ..найсе години преходихме от гараж-кръчма до партиина телевизия. Пенкилер специалисти следващи разнопосочието на далаверата. Хотела е строен понеже е далавера. А хотелиерството си е наука. Науката не е далавера. Простия собственик не може и да разбере че хотела му е управляван зле. Той не знае какво е добре. А преди да се занимава с хотелиерство е бил в бизнеса с картофи. Икономисти се занимават с политика, а юристи с търговия. Това определено издига нивото на националния интелект в общ план. И толкова. За другото трябва да се изчака края на прехода. Края е "развитата демокрация". Тогава всеки феодал - васал на републиката ще си знае вилаета и ще си го развива него.
Васил Божков купи районните пътни служби. Ако не промени интересите си за 10-тина години ще се научи да прави пътища. Друг няма да се занимава с това, то си е негов "вилает" и той ще си го развива. Когато останат двама, трима феодали на строителството, няколко на медиите и т.н. нещата ще тръгнат на оправяне. Но преди това България трябва окончателно да се раздели на сфери на влияние между ИЗБРАНИТЕ и те да си сключат договор за ненавлизане в чужда територия. Чак тогава ще се появи нуждата от професионализъм, ама може и да не се появи. Така че да свикваме да обядваме БИГ МАК на крак и да оставим туристическия бизнес да то ръководят туристите.
цитирай
14. maymi - :))
21.01.2008 10:04
iram
Примерът с Египет е само, защото те оглавиха пак класацията за най-примамлива дестинация.
Иначе всичко е точно така, както го описваш, плюс досадните египтяни, за които ти си единствено и само ходеща банкнота.
Е, завиждам им само за това, че всеки един от тях говори по 20-25 езика :))
И въобще, като сравнение се разбрахме - те си имат пирамидите и от там нататък всичко е лесно.
цитирай
15. maymi - buket, maev, evrazol
21.01.2008 10:30
Този път в поста изброих само всеизвестни вопли по отношение на туризма в страната и още по-клиширани от повтаряне причини. В тези причини влизат както държавните грешки, така и персоналните, на всеки един собственик на хотел, та до качествата на обслужващия му персонал.
Не ми се искаше обаче този път (за разлика от всеки друг път) мислите да са обърнати главно на вътре. Тук ми се иска да се нададе вече вой по отношение на далаверите и простотиите от страна на съответните агенции, министерства и парламенти. Просто стига вече декларации и лозунги. Наистина ми писна. И няма да търся причините главно в момичетата, които работят като продавачки или келнерки, мразят си професията, защото не са си представяли по този начин измъкването от малкия град и защото мечтания импресарио или продуцент не се появява да им предложи фотосесия или клип и те четвърта година живеят с идеята, че сервират временно....
Искам:
- да не ми съсипват любимите места по морето с кал и безхаберно гъсто строителство;
- да има кой да ми отвори, когато искам да видя единствената куполна гробница в страната (а и май не само тук, но няма кой да ми каже);
- да не ме занимават с меренето на.... и разпъването на тиранти между Овчаров и Китов и кой от тях взел от някого си нещо, пък другият бил превърнал Перперикон в частен терен (ако трябва, да му го дадът същия на концесия, но като отида там, да знам какво правя, какво гледам и защо въобще съм била път...);
- да не слушам вечния рефрен - България, страна на културен туризъм, но - пари за: археологически разкопки, реставрации, подържане, екскурзоводи, проучвания, инфраструктура до забележителностите - НЯМА;
- да не се чудя, защо цяла агенция и цяло министерство толкова време не могат да спретнат нещо читаво като информация къде (вкл. и аз) мога да пътувам/гледам из страната. Поомръзнаха ми 5-6-те набедени обекта за забележителности. Искам да видя клипове, брошури, сайтове, маршрути....
- да не участваме на представителни изложения, без да сме подготвени, защото парите (много пари) са усвоени и потънали.....
И после ще погледна и навътре, в себе си....
цитирай
16. анонимен - Много добре, Мейми! Дори лъжата, ...
21.01.2008 11:59
Много добре,Мейми!
Дори лъжата, повторена сто пъти става истина.
Истината също трябва да се повтаря - до реакция, до промяна.
цитирай
17. buket - "Тук ми се иска да се нададе вече вой за далаверите"...
22.01.2008 01:11
Ами те кучетата отдавна си лаят MAYMI...
Но щом е за едното самочувствие, приема се.
цитирай
18. diesirae - :) Хубав пост, замислих се...
23.01.2008 15:35
Замислих се върху тема, която инак не би хванала окото ми... А според мен добре са посочени причините, но защо става така, че мисленето ни за нещата все си остава такова... несхватливо. То си заслужава да направя цял постинг за това как философът Хердер измисли туризма и неокласицизма, а това е но на кратко, мисля че трябва да осъзнаем какво търси човек, когато отива в друга страна като турист и с какво наистина разполагаме, за да му го предложим. За първото се изска човешко разбиране, за второто малко гордност...
цитирай
19. bizcocho - ne e opit za reklama!!!
28.01.2008 00:06
no pro4itaiki napisanoto tuk ,usetih gor4ilkata ot predi dve sedmici.
mislq,4e postingat koito pomestih v bloga si ot 13.1 v 17:17h moje da ti dade qsen otgovor.
jalko e,no...fakt!
s uvajenie kam posta ti i mislite koito izkazva6 v nego!
цитирай
20. анонимен - piramidi v egiped
26.02.2008 18:21
Za6to nqma za piramidite v egiped.
Naprimer:
za6to v egiped ima piramidi a ne drygi formi ot matematikata kato kr1g,kvadrat,trapec i drygi weeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee.
Ako ne dadete info za tova zna4i ste p1lni kreteni i ste nai golemite pedali v neta
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: maymi
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1969652
Постинги: 43
Коментари: 1604
Гласове: 7478
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031