Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.03.2008 23:13 - Антропологично
Автор: maymi Категория: Технологии   
Прочетен: 11284 Коментари: 24 Гласове:
0

Последна промяна: 01.04.2008 00:28

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Преди десетина и малко повече години митът за красивите българи, особено българки, стана наистина мит. Появиха се едни нормално изглеждащи, по европейски нищоособени поколения. После и видимо погрозняване.
Това ми се наби като впечатление не само на мен.
Науката също (малко след мен, но) го отбеляза. Отделиха се ресурси за Антропологична характеристика на населението на България. Изследваха хиляди жители от 120 населени места. От всеки индивид се снеха над 300 антропологични показателя - 40 анкетни, 169 антропологични признака и 129 производни признака, индекси и пропорции. Финалните обобщени резултати бяха неудобни – българина погрознява без колебание в данните.
Причините може да са от различен сорт. Границите се поотвориха, народът започна да пътува, да обменя опит от всякакъв характер. У нас почнаха да прескачат разкрепостени чужденци и да попадат на опознаващи вече разкрепостеното общуване нашенци. И ако до преди вдигането на завесата така популярния в Източна Европа нашенски гларус успяваше да повлияе на антропологичните белези на съответните държави, изпратили курортиращи у нас девойки, то след това последиците бяха и за нашето „подобряване” на нацията.
Отделно – опитахме се и насила да изглеждаме грозни. Кой пък точно знаеше как се следват модни тенденции в началото. И никой не обясняваше, че Висшата мода е главно шоу, а не делнично стрийт облекло и грим.
Разбира се, учените – антрополози се опитаха да поднесат неубедителната и недостатъчна версия, че преходът и стреса главно влияят върху биологията на нашия човек. Прогнозираха, че следващите поколения ще са от шишковци с високо кръвно. Нищо не казаха за качеството на храната ни (вероятно по политически причини) и задълбаха в не горещата тема - слабо увеличение на средния ръст на българския мъж.
Никой не поде национална кампания, яхвайки суетата нашенска, в името на красотата. И не извади на показ една от основните причини, тук за краткост ще я наричам „голата истина”: До средата на миналия век личната девойка се е омъжвала за най-личния момък. После отличничката се женеше за отличника, красавицата на класа – за най-красивия. Чиста работа - красиви хора. Всичко това до началото на деветдесетте години, когато най-хубавите момичета се зажениха за футболисти или за яките момчета, символ на първоначалното натрупване на капитала. И отвориха работа на Института по експериментална морфология и антропология при БАН, които се закахъриха защо раждащите се хлапета са с криви крака и дебел врат.
Генетично-родовата памет, заложена като програма се обърка. Заприличахме на останалите народи, които са като „измити”. Вицът за англичанина, който имал такова лице, че като го видиш веднъж, никога вече не може да си го спомниш, започна да ни отива.
Станахме истинска европейска страна, много преди да затворим онези глави с бомбите със закъснител и Соломон Паси да се появи просълзен по телевизията...

И бях приела истината, и бях се примирила с фактите, че знамето с надпис „Най-красива нация” ни е отнето за много време... До миналата седмица, когато ми се наложи да бъда на няколко дневен семинар със студенти. След няколко денонощни наблюдения осъзнах това, което се опитвах няколко дни да формулирам – всички тези около петдесет студенти (главно студентки – тази пък специалност кога се феминизира) бяха красиви. Опитах се веднага да го споделя на най-близко седящия на масата до мен техен преподавател, който любезно отклони темата с аргумента, че в два и половина през нощта не може да приеме моя напън за интелектуален антропологичен дебат, без да се разтревожи за здравословното ми състояние. Но фактите са си факти. Клишето хубава и умна с удивителни и намигане, вече не е актуално. Българските студенти определено са красиви.

Та написах всичко това само, за да задам тормозещия ни от доста време въпрос:

Как мислите, дали преходът свърши? Оправихме ли се вече?!




Гласувай:
0



1. maymi - п.п.
31.03.2008 23:23
Никой да не приема намесването на науката на сериозно :))
цитирай
2. cecobob - разбира се,че ни оправиха
01.04.2008 00:07
домовете за изоставени деца са пълни с най-различни дечица - черни,жълти, сини,всякакви. В крайна сметка за двайсет лева, какво искаме ? Политиката на държавата доведе децата ни да се продават за двайсет лева и да народят деца, които се продават за пет.
цитирай
3. анонимен - Това е най-интересния първоапр...
01.04.2008 10:17
Това е най-интересния първоаприлски постинг :)
Вицът става ясен чак накрая.
Поздрави
цитирай
4. vivantcev - Да, Мейми
01.04.2008 10:24
Абсолютно си права,че по антропологични белези може да се направят изводи за качеството на живот на една нация и за стандарта й.Не се бях замислял,но красотата със сигурност е един от белезите.Ако хората у нас стават по-красиви,това със сигурност значи че живеем по-добре и съответно може да се стигне и до извод за край на прехода.
Ще помисля и ще се включа пак.
цитирай
5. анонимен - Генетично-родовата памет, заложена като програма
01.04.2008 10:31
е все още объркана.Не ми казвай, че красивите момичета сега се омъжват за красиви и умни техни връстници!
И това скоро няма да се промени.От което значи, че няма средна класа, има бедни девойки които си мечтаят да се омъжат за тъп и грозен галфон.И колкото по-стар и грозен, толкова по-желан е.
Какъв да е генофонда след това?Тъпи и грозни поколения.
Някой да иска да ме опровергае, че не са такива?
цитирай
6. maymi - !
01.04.2008 10:35
Студентите са красиви!!

Когато антропологията говори и нихилистите мълчат :)))
цитирай
7. anlov - Мисля,
01.04.2008 15:20
че 40 етноса и племена имаха солиден дял в нашето разкрасяване като народ.

Сега вече кой ли ги знае колко са?...
цитирай
8. evrazol - Тези които сега са студенти
01.04.2008 22:17
трябва да са правени по време на перестройката. Така че причината едва ли е във външната намеса в генофонда. От друга страна май стронций 238 се разпадаше за около 20 години. Но най вероятно критериите ни за красотата се усъвършенстват по-бързо от самата красота.
цитирай
9. strianakiev - Не обичам имитациите...дори и класическите..
02.04.2008 06:38
Бих се радвал ако на мястото на Венера се появи Вашата снимка..
цитирай
10. soho - И аз имам наблюдение, че отново з...
02.04.2008 11:04
И аз имам наблюдение, че отново започнаха да се появяват красиви хора особено в по-младите поколения. Но тук специално се появява проблема с теглото при подрастващите. Да се надяваме, че всичко е от пубертета.
цитирай
11. svetlan - Мен ме оправиха няколко пъти и си ...
02.04.2008 14:33
Мен ме оправиха няколко пъти и си мисля, че още не е свършило - прехода де :)
цитирай
12. gabrielle - красотата не е преходна, нито е на прехода
03.04.2008 09:38
иска ми се да мисля, че вече е съвршил, ама все не ми дава мира притчата за мойсей...
та няма да се учудя, ако още 20-тина години си прехождаме - дано все по-красиви да ставаме с времето
цитирай
13. maymi - anlov
03.04.2008 10:09
Подсети ме за онази леко цинична епиграмка на Радой Ралин... Помниш ли го: "Срещнали се на полянка, прабългарин и славянка..." :)
цитирай
14. maymi - strianakiev
03.04.2008 10:15
Но това всъщност е моя снимка :)))))))))

Сега сериозно - кое ти липсва точно? Кое не достига?
цитирай
15. maymi - soho
03.04.2008 10:17
Да ти кажа, от тези 40 студентки, едва на 2-3 възможностите им стигаха само до ниво "подгласнички на мис свят"... Другите си бяха в съвършенни мерки и пропорции...
цитирай
16. maymi - svetlan, gabrielle
03.04.2008 10:23
Че не е свършил прехода - не е... Остави го Андрей Райчев, който вече пет години разпространява слуха, че бил свършил прехода. Щях да кажа, че за него може да е завършил...но втори поглед ме разколебава дори при това твърдение..
Проблемът е друг. Дори повърхтностен поглед назад в българската история ме кара да си мисля, че в пълноценния и приемлив смисъл на понятията "завършен преход" ние няма как да се озовем. И това не е песимизъм. Просто при нас нещата стоят така или точката на некомпетентност е ниска, или така можем...или, знам ли...... Някои ще кажат, че това е мрачната вековна българска съдба, а аз казвам, че вечните трудности държат мозъците ни в кондиция и много по-рядко от разглезените европейци ни гепва старческа деменция... :))))))))
цитирай
17. maymi - evrazol
03.04.2008 10:27
Първоаприлски пост си беше моя, прав си..
На първи април може или да излъжеш, или да спестиш част от истината. Направих второто...
Същият този преподавател, на когото споделих прозрението си, че всички момичета на семинара са много красиви, вече беше взел достатъчно количество от "серума на истината". Отговорът му беше: "А всъщност, тези девойки са подбрани..."
Но това е тема на друг, вече по-драматичен разговор...
цитирай
18. strianakiev - Усещането за топлината...
03.04.2008 12:37
Излъчването на живия, обичащия и мразещ себе си и другите човек..Както и да го погледнем камъка си е камък...неговата душа е бедна...и все пак ако се водим от заглавието "антропо" - човек..малко е неуместно да кипри подобието..му статуята
цитирай
19. maymi - strianakiev
03.04.2008 13:51
Ето ти два отговора:

- аватарът...може да бъде всичко - снимка, някакво внушение, житейска философия, настроение. Няма правила. Тук има всякакви аватари - от цветя и пейзажи, до снимка на "любим" политик. Всеки един от тях ми помага да разбера автора на блога...

- а може да искам въображенията да ме дорисуват. Да не ги рамкирам предварително, да има свобода при възприятията.. Нека всеки оформи този образ, който му харесва.. Почти всички блогове, които следя, са без снимка... Повечето от тях и без възраст. Това е свобода на възприятията, без обременеността на калъпите.

Избери си отговор :)
цитирай
20. strianakiev - Избора е Ваш...
03.04.2008 15:22
И аз приемам този избор..безприкословно..Моля да приемете моето мнение, като лично мое естетическо преживяване, което никак не Ви задължава..
цитирай
21. evrazol - Човек вижда онова което е способен да види
12.04.2008 21:48
Изгревът и залезът са различни за мен и останалите. И ако нещо прилича на друго нещо, или не прилича на нищо познато, то не значи че можем да го дефинираме точно, без друга гледна точка. Затова очите са две. Те виждат различни неща а мозъка създава образа заключение. Два мозъка - о0ределние, три - противоречие, четири - мит, пет - суеверие. После религии, партии, течения в изкуството, мода, наука, световна заблуда... И най накрая съмнението на мъдрия.
цитирай
22. maymi - :)
13.04.2008 16:48
На моето вечно съмнение не му викам мъдрост, а томаневерщина някаква, дето ми създава главно грижи и неудобства :)
цитирай
23. rummi - не, не се оправихме.
22.06.2008 13:43
моето мнение по въпроса е, че една нация става по-красива в кодини на криза и бедствия - защото тогава е заплашено оцеляването й.
цитирай
24. анонимен - bg
28.01.2009 21:02
Кризата си я има още и скоро няма да излезем от нея!
Красивите млади хора са за сметка на смазаните възрастни, които се скапват от работа, за да осигурят всичко необходимо, за да изглеждат младите красиви. Това си е голата истина! Антропологията няманищо общо, мисля аз.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: maymi
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1969644
Постинги: 43
Коментари: 1604
Гласове: 7478
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031