Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.08.2008 13:03 - Странно нещо е животът...
Автор: maymi Категория: Лични дневници   
Прочетен: 12339 Коментари: 23 Гласове:
0

Последна промяна: 05.08.2008 22:58


...ако откажеш да приемеш друго, освен най-доброто, много често го получаваш.

Или за силата на подсъзнанието

 

Непрекъснато ме тормози усещането, че прословутия български песимизъм и склонност към мрънкане ме дърпат надолу. Нагласата, че от „тая скапана страна” нищо не става, никога няма да се оправим, винаги ще сме задръстеняците на Европа, во веки веков ще ни управляват едни и същи корумпирани кретени, от нас – управляваните – нищо не зависи... Тройната коалиция форевър... Ако не тя – Бойко. И с такава нагласа, естествено, никога няма да се „оправим”.

За мен една от основните причини за персоналното дередже или дереджето на цяла нация, е в самата нагласа. В увереността, че можеш/заслужаваш най-доброто.

Ако откажеш да приемеш друго, освен най-доброто, много често го получаваш.
Ако настройката ти е, че си обречен – наистина си.

Елементарно, опростено и примитивно ли звучи?!

Преди няколко години излъчиха експеримент по Дискавъри. Швеция мисля. Разделиха двадесет инженери на две групи. Двете групи с еднакъв интелектуален потенциал, оценки от предварителни тестове, специалност. Разликата беше само в това, че в една от групите бяха подбрали специалистите, които са по-малко самоуверени, а във втората тези, които си мислят, че могат да разделят морето на две, ако се наложи.

Познайте коя от групите по-бързо и по-успешно реши поставената задача?!
 Като резултатите на „уверените” бяха драстично по-добри, в пъти.

Това го знаят и родителите с две деца, с различни характери. Самоувереното винаги успява, всичко му се случва по-лесно.

Не зная дали сте виждали, като вземат лотарийни билети, някои си казват: „Ако спечеля, половината ще дам на бедните.“ Вземат един, два, три пъти и не върви. А пък той има скрита мисъл. И нагласа, че точно на него няма как да му провърви.

Всъщност, на сиромасите, бедните, най-малко им върви на лотария.

Сутрин, когато отивам на работа, се движа по площад Славейков и Солунска. По тези територии сутрин пускат само хубави хора J)) Такава се харесвам повече.

Не става дума за преекспонираното бодряшко, немотивирано веселие.

Нито за налудничаво хилене със сектански привкус или нереалистично светоусещане с резервни виртуали.

Просто нагласа, че можем, от нас зависи, имаме потенциала, за да имаме и шанса. Същият шанс, който ни е прецакан от липсата на собствена увереност и вяра.

„Поискай, и ще ти се даде...”

 

П.п. Не се отнася за жени, които искат пластичната операция за увеличаване на бюста да се заплаща от НЗОК.

И за мъже, които силно искат за зачеване на дете да трябва съвместното участие на един мъж и четири жени.
:)






Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. theoldben - Аз винаги искам най-доброто!
01.08.2008 13:19
И давам най-доброто от себе си:))
цитирай
2. maymi - Даването е друга тема :Р
01.08.2008 13:37
Да се концентрираме върху искането :)))

theoldben - сподели опит де. Какъв е резултата?
цитирай
3. theoldben - Резултатът:
01.08.2008 13:48
Винаги най-доброто в дадената ситуация. Но не като самоцел. Аз заразявам с енергия и позитивизъм и нещата се получават много леко.

By the way-въпреки всичко, независимо докъде си стигнал и какъв мислиш, че си-трябва да умееш да се радваш на истинските и простички неща:))

Дано не те обърках:))
цитирай
4. maymi - Не си... :))
01.08.2008 14:03
"Щастието не са обстоятелства, а гледна точка към тях"...... Само че това е друга дълга тема, която може да даде отговори в посока - защо някои мизерстващи африкански страни винаги са в челото на класацията за щастливи нации.

Въпросът е в сравнителния анализ (България все пак е европейска страна) и в причините тук да е кофти..
цитирай
5. iram - Малко физика ако не преча?
01.08.2008 21:21
Квантовата теория в голямата си част базира твърденията си именно на такава (по-скоро философска) основа. Искането е просто мислено построение на желанията и от своя страна то се явява не просто някаква цел, ами най-вече качество на наблюдаващият безкрайните проявления на бъдещето. Квантово нещата се изразяват много просто: Нищо във вселената не е невъзможно! И най-вече: Всяко следващо проявление на материята е точно толкова възможно, колкото и всички останали. Освен това: Качествата на наблюдаващият определят формата която заема материята.
По-просто казано е така: Ако искаме нещо достатъчно самоуверено, то вселената така ще се "подреди", че исканото нещо ще ни се стовари върху главите с неподозирана (от нас) скорост.
Същото важи и за неискането. Не го искаме? Това няма значение, има ли качество на набюдателя, има повод за събитие.
Ужасно лошото е, че хората просто са равнодушни към желанията си.
Поздрави за поста!
цитирай
6. karanikolov - Искаш ли - дава ти се,
01.08.2008 22:44
но понякога на твърде висока цена, гадно висока.
Казват - защото не кокретизираме цената, начина на постигане на целта.
Отделно - самата цел трябва да е достатъчно конкретна , а не с общите "искам да съм богат, с вила, с власт...."

Лично според мен - ако не работиш, нищо не правиш,а само мърмориш "Искам S - класа" ,то едва ли ще я получиш - освен на картинка.
цитирай
7. maymi - iram
03.08.2008 18:07
Квантовата теория, въпреки грешката, на мен винаги ми е била интересна и убедителна.
Проблемът е, че е удобна за интерпретации от мистици и хомеопати...
Мисля, че никой не бива да подценява силата на мисълта обаче.
цитирай
8. maymi - karanikolov
03.08.2008 18:09
Като споменах силата на мисълта, а виждам твоите мисли за "цената".... Не мислиш ли, че на подсъзнателно ниво понятията "добро", "зло", "редно", "нередно" не са ясно стоящи?
цитирай
9. iram - Квантова теория
03.08.2008 18:39
Нека има повече мнения, иначе истината няма да е толкова ценна. Ще се получи така, че последната няма да си позволява чрез публицистични творби да претендира за достъп до широк кръг хора. А само професионални физици в пълни с цифри скучни томчета трябва да разменят помежду си ведението че Земята е кълбо, че има таквоз нещо като Доплеров ефект и че некой си Айнщайн е съставил теория... ;-)
и е задължително да дават клетва че няма да споделят сакралните тези с профани в по достъпна форма...
цитирай
10. karanikolov - Maymi,
03.08.2008 19:40
Не зная от какво точно "разбира" подсъзнание.И науката не знае, следователно: не е доказано,и че не разбира от зло.При всички случаи малко предпазни мерки не вредят.
Не бих искал на 50-60г. да съм торба тлъстини, поддържаща се с хапчета,с хипертонични кризи и периодични депресии,влюбен в бутилката,а не в жена си,плащащ на проститутки - само и само да разсеят сивото ми ежедневие.
Не бих искал това - с цената на цялата световна власт и всичкото богатство и популярност.
А много - такава комбинация постигат.

Не определиш ли ти цената за целта,то подсъзнанието избира най-лесния път.
Може би е така,не зная.
:)
цитирай
11. evrazol - Искам
04.08.2008 22:53
Какво ли означава това?
Има голямо значение не само какво искам, а и защо, за кого и най вече от кого. Бих променил малко постановката ти. Успех постигат не "уверените" а онези които искат от себе си. Те изучават обстановката, усъвършенстват се, исканото се превръща в цел. Те проверяват, корегират и развиват уменията необходими за постигане на целта. Крайния резултат е уверенот.
Искащите от другите насочват усилията си в промяна на външнните обстоятелства, което рядко е по човешките възможности. А дори да се получи такава промяна, за да бъде трайна е необходим непрекъснат контрол, което измества посоката в страни от целта. Те се провалят или се страхуват от провал и стават неуверени.
Искащите за да имат не могат да постигнат резултата на искащите да бъдат. Тях ги отклонява непрекъснатата "рекапитулация" на Имането, а не на моженето. Докато усъвършенстващите "моженето" заради самото можене задължително го капитализират. И това си е съвсем естествен резултат. Тук отново не става въпрос за увереност или желание, а за мотивация водеща до различен смисъл на собственото развитие.

/Като резултатите на „уверените” бяха драстично по-добри, в пъти./

Сигурно е било така, но не понеже са били просто уверени, а понеже са изграждали своята увереност, развиваики способностите си. Тук въобще нямя място дори интелектуалния потенциал. Способността да интерпретираш, смесваш и импровизираш се нарича въображение. Способността да освободиш въображението си да полети изисква увереност в собствените ти сили наистина, но тази увереност се постига в "боя", а не с медитация.
И остана още една важна причина за постигане на "успеха" Защо ти е той. Ако това е наградата за това че си добър в своята сфера, то изглежда доста глупаво. Добрият не се вълнува от награди и може да не преследва този успех с нужната упоритост. Но пък онова което постига, му е достатъчно и понеже е уверен в професионализма си да речем, той знае че може да постигне повече ако реши. Когато обаче успеха ти е нужен за да се издигнеш над другите достигането му става задължително и животът на човека се превръща в преследване на оня сурогат - Американската мечта, където побеждава способния да приложи "непозволени хватки" и удари под пояса.

Толкова много се разприказвах, че забравих колко просто го е казал човека - Едно е да искаш, друго е да можеш, а трето и четвърто да го направиш.
На това място Доган добави на пресконференцията на последните избори - и пето да ти го признаят. Но тук вероятно не става въпрос за Доганщини.

цитирай
12. maymi - iram
05.08.2008 10:09
В края на краищата, какво представляват човешките истини? Това са необоримите човешки заблуждения... :))
Пак се сетих за това.
цитирай
13. maymi - karanikolov
05.08.2008 10:15
Или пък точно обратното - въпреки упоритите ни опити цял живот да се самопрецакаме и да претаковаме всичко читаво около себе си, слава Богу има нещо под човешките ни грешки, емоции и суети.
И този бекграунд ни спасява тогава, когато слабостта надделява над иначе така ясното дефиниране на "цената"..
:)
цитирай
14. maymi - Евразол - тц... :))
05.08.2008 10:24
Самоувереността дава спокойствие и лекота.
"Искам" обременява.
Искам от другите е комплекс и слабост.
Искам от себе си е късна проверка и неувереност. В повечето случаи, когато човек мине въпросите си на второ четене, допуска грешките на обременеността.
Да си имаме доверие на инстинкта де :))
цитирай
15. valsodar - За да поискаш, трябва да знаеш какво ?!
05.08.2008 10:56
Хората са обезверени, оттам е и песимистичната им нагласа - просто са се примирили.
Инак всеки иска по-доброто в живота, въпросът е колцина осъзнават, че има и по-добро ?
цитирай
16. maymi - valsodar
05.08.2008 11:10
Всеки има право на своето "какво". Това, което прави Човека щастлив и доволен не е общовалидно..
Въпросът е, че когато става дума за общонационални комфорти, не ща над страната да се натрупва енергия на обреченост и невъзможно щастие :))
цитирай
17. valsodar - Нали знаеш за Илф и Петров
05.08.2008 11:14
И за това в чии ръце е спасението на давещите се ?!
Егрегора си е егрегор, но ако човек не си помогне сам и Бог не е в състояние да го стори ! :)
цитирай
18. karanikolov - Теоретизирането е за кабинетните теоретици
05.08.2008 12:54
Практиците просто действат.
Как аз - да не искам от подчинените си да се променят!? Невъзможно е!
И как да не искам да се променят външните условия!?
Така или иначе - те се променят постоянно и то от хората. Защо не в посоката,която аз искам?
Имало е много теории как може да се разплете Гордиевия възел. Александър Македонски не го е интересувало това - той е разсякъл възела - и е завладял света.
"Майната му - да го направим" /сър Ричард Брансън/.
Така и Рамзес Велики - спечелвайки с дух при Кадеш.
А после срещу него- евреите,тръгнали и напуснали Египет.
И т.н. и т.н....
цитирай
19. strianakiev - Има и друг поглед върху желанието..
05.08.2008 18:47
Опита, който придобих от дългия си живот ми подсказва една проста истина: "Внимавай, какво си пожелаваш..ами ако се случи...готов ли си да го изживееш? Много благодаря за клипчето...
цитирай
20. maymi - valsodar, karanikolov
05.08.2008 19:39
Господ обича смелите - винаги си повтарям това, когато се колебая...
цитирай
21. maymi - strianakiev
05.08.2008 19:43
Имам, естествено, и такива издънки :))
Ритаме се обаче главно, когато не сме направили нещо. За направеното по-рядко се съжалява. Странно е... Дори за грешки се кахърим по-малко, отколкото за пропуснатото от страх някакъв..

Моля, радвам се, че ти хареса песента :)
цитирай
22. diesirae - Tracy rulez!
24.08.2008 12:05
Мерси за песничката :)
цитирай
23. kundalini - Мислих в същата посока тези дни....
06.09.2008 10:26
Но ясен отговор не намерих, само се обърках още повече.... но сигурно така трябва!
Поздрави!:)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: maymi
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1969647
Постинги: 43
Коментари: 1604
Гласове: 7478
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031