Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.03.2008 18:26 - Като чуя думата морал и се хващам за кобура
Автор: maymi Категория: Лични дневници   
Прочетен: 19488 Коментари: 48 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

И аз като братя Стругацки. И като чуя думите „да бъдем добри”. И ако не вадя пистолети – нито в буквален, нито в метафоричен аспект то е само, защото толкова време съм похабила в изграждането на един свой ведър и миролюбив образ, че няма как сега да прецакам всичко :)

Но че ми натежа модата „ах, дай да бъдем по-добри”, да плеснем с ръце и да се прегърнем – това е безспорен факт. Скимтене, вопли, сърдито младежко кършене на пръсти и старческо носталгично мърморене.

Дали и върху мен оказва някакво влияние въпросната мода, дали ми ръководи преценките – безспорно. Вече без да се замислям започнах да разделям хората на просто добри и такива, които денонощно говорят за доброто.

Всъщност да, всичко е мода. Извън материалните проявления, мода има и в поведението, дори в мисленето, усещането и приемането/неприемането на нещо към днешна дата. Но доброто и духовното като мода ми идва в повече.

Започна се със авторитетните четива от характера на „Да бъдеш Бог”, „Вашите слаби места – освободете се от тях наведнъж и днес”, „Да станеш победител за една нощ” и „Опознай себе си в дълбочина и се заобичай спешно” (шаржирам, но нещо подобно бяха). Обединяващото звено във въпросните наставления с императивен тон беше, че не си рекъл, не си надскочил себе си, гена си, природата, възпитанието, средата, особеностите на характера и комплексите от външния си вид. Внушението беше нещо подобно „Майната им на другите, заобичай се силно и без забележки и те сами ще ти кацнат”. Т.е. – напомпано его равно на безумно щастие.

В едно от разклоненията на модата тази тенденция се оказа непреходна и неподвластна на сезони. Срещам я и сега в колекция пролет/лято 2008 година. Всяка сутрин засичам някой събудил се с твърдото прозрение – „Тази нощ разбрах, че вече се харесвам”, „Днес реших да се освободя от......” (последната дума е различна, но е в духа на - чуждото признание, одобрение, харесване или оценка).

С две думи – твърде много неща започнахме да си обясняваме с комплексите, но дявол да го вземе – и твърде много неща могат да се обяснят с тях.

Решения на теория и поведение на практика. Виртуални и реални светове. Въздушни кули.

Рокфелер не е станал милионер, защото е прочел наръчника с напътствия на Уейн Дайър. Нито Чърчил е станал Чърчил :)

Може да са имали повече късмет от мен, да са по-гъвкави или точката им на некомпетентност да е много по-високо от моята. Може и да са се обичали повече, отколкото аз самата обичам себе си. Но какво да се прави – природа. Кой раздава природи, за да се пъхна в калъп?!

Другото модно течение в същия жанр се изразява в духовността на талази и в денонощното плещене за доброто.

Диктатори там са Ошо, Нийл Доналд Уолш и всички екзотични практики и мисли. Колкото по екзотична и дзен-ска е една мисъл – толкова е по-цитирана. „Когато държиш прашинка, държиш цялата Вселена в ръка". Стига де!

Около мен е пълно с потопени в коаните хора. Четат, преписват, цитират, говорят за духовното. Държат по един фенер в ръка като Диоген и търсят доброто. И ми пращат на мейлите поредното писмо, приписвано на Далай Лама (нали знаете, че това е титла и в момента я носи четиринадесетия поред Далай Лама). Принципно нищо против. В част от тези писма има момент, върху който още веднъж фокусирането не е излишно. Без заклинанията на финала обаче, че ако до десет минути не го препратя на десет души въпросното писмо, ще ме застигнат беди. Точно както и онази жена, която....и следват зловещи разкази за дръзналата да запази „знанието” за себе си.

Или мултимедийните послания с цветя или пейзажи, бъкани от клишета с наивистичен отенък.

Хей, не ми е здравословно всеки ден да прочета няколко писма и да разгледам 5-6 презентации на доброто. Преекспонира ми се. Ще стана като онези възрастни мъже, които работят в една от редакциите на детско вестниче: „Миличъъъък, гуш и хайде да изпийкаме едночко кафенченцинценце”.

Последен път.

Ако има някаква обратна пропорционалност, която безумно се натрапва - добър човек не е равно на човекът, който денонощно плещи за доброто. Търсели доброто, четат, цитират, убеждават, лепкава нега от духовност се стеле около ореола им.... А погледът злобничък. Другарчето прецакано. Близките нагрубени. Детето нецелунато....

Ето това е истинското разминаване между виртуал и реалност. И е лицемерието, което мен ме тревожи.

 

 




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. yuliya2006 - Обичам да чета източни мъдрости, ...
16.03.2008 18:59
Обичам да чета източни мъдрости, опитвам се да ги прилагам в живота.
Обичам да чета и българския Петър Дънов, опитвам се да го прилагам в живота си
А той казва че една любов ако я показваш, демонстрираш, ти ще я загубиш. Защото истинските неща са дълбоко стаени, те не са показ и аз му вярвам
Вади пистолета и ме застреляй!
с обич ДЖУЛИЯ БЕЛ
цитирай
2. angella - И мен ме дразнят..
16.03.2008 21:01
"идеалните" с високия морал нравоучители нямат нищо общо с добротата.
А източните мъдрости не са, за да се прави сульо и пульо на духовен и мъдър.
Въпреки нихилистичното начало, постингът ме изкефи. Мен също ме дразни кухият популизъм и превземки "колко сме идеални", когато вътре човечето е празно
цитирай
3. maymi - yuliya2006
16.03.2008 21:33
Е да де, нали и аз за показното говоря.
Така че, защо да те стрелям, на едно мнение сме с теб (респективно - с Дънов) :)))
цитирай
4. maymi - angella
16.03.2008 21:36
Малко нихилизъм ли усети?!
А обикновено се опитвам да бягам чак от нихилизъм......лека раздразнителност само, и тя рядко... Този повод си струва обаче.
Нещо се усещам пряко обидена от лицемерието. Дали защото в по-големи мащаби всичко е от значение...
цитирай
5. анонимен - миии....
16.03.2008 21:58
Браво за статииките. Много хубаво пишеш.

Съгласен съм с казаното. Идеята на цялата тази простотия, която се излива в нета и около нас е особено изкривена. Обикновено се свежда до прости техники от сорта на

"Пешо е много добър играч на табла. Родом от Петрич, но сега живее в Пловдив. Вчера си покривил малко бронята в един знак. Карал с превишена скорост и замалко не блъснал пешеходец."

се преобразува на

"Пешо е много добър. Обича да играе табла. От Петрич е. Сега живее в Пловдив. Вчера рискувал живота си в опит да спаси неправилно пресичащ пешеходец"

Манипулация ...
цитирай
6. benoa - Всъщност
16.03.2008 22:07
визираш за фалша и псевдоморала. И ми се струва, че явно си заобиколена от носителите му, щом така тълкуваш нещата. И тук съм 100% съгласен с теб. Книгите могат да ти помогнат, но не и да те научат. И прекаленото им цитиране си е чист снобизъм. А морала като норма на поведение е водеща задължителност за развитото общество.
цитирай
7. анонимен - пак мии...
16.03.2008 22:10
Всъщност може да питаш какво е общото на това, което съм написал по-горе с темата ти. Просто хората използват определени фразички от разни философи, книги, учения. То всъщност в учението може да се говори за съвсем друго нещо и някаква култова мисъл да е казана в контекста на нещо коренно различно. Но като е самичка има друг смисъл. Като я оцветиш малко с картинки става още по-ефектно.

Елементарен пример е Библията. Много хора имат лошия навик да изкривяват доста неща от нея, доста идеи и т.н. Това води често до грешно тълкуване. Но например малко хора знаят, че в кодът и текстът реално има друг текст. Има си цяла наука за това, за която обаче малко хора са чували. Но нещата е удобно да се тълкуват буквално или както на нас ни е угодно.

Далеч съм от мисълта, че познавам нещата. Но определено знам, че това, което ми се дава да гледам не е това, което виждам.
цитирай
8. анонимен - точно затова...
16.03.2008 22:20
...предпочитам да си остана гад мрачна. Нито съм идеален, нито добър и не се и опитвам да се изкарам такъв. По-спокойно ми е, когато ме псуват с причина отколкото когато ме хвалят без. Тъпото е, че за съжаление точно това не е на мода. Кога ли е било всъщност? Вулгарно сравнение е, но е по-човешко да си лъснеш нещо в банята отколкото самодоволно да си полираш ореола на светец пред огледалото.
цитирай
9. svoboda64 - :)) maymi,
16.03.2008 22:31
Всъщност ти си един добър човек, и се опитваш да накараш много хора да "гледат":))
:)))))))))))
цитирай
10. evrazol - Да превърнем думите в дела ...
16.03.2008 22:57
Беше един призив на Тато. Тогава народа го възприе така: - Да престанем да псуваме и да се заФанем да ..., като Ората.

Едно конкретно и дребно действие, струва ми се е по полезно от 1GB теория. Интересно, че в блога се споделят теории, вместо практики.
цитирай
11. maymi - benoa
16.03.2008 23:20
Всички сме заобиколени от фалша и псевдоморала. Понякога е приспана съвест, за да не те стряска нощем.
Друг път е опит за манипулация.
Трети - просто измислен свят, образ...
Всъщност, няма значение. Ефектът от цялата работа е кофти. Резултатът, общия резултат, заради който си скимтим из блоговете...
цитирай
12. maymi - Ано - пак мии...
16.03.2008 23:24
Разбирането и "четенето" на постулатите май е вече отделна тема. И какво точно е искал да каже автора също.
А закодираното в Библията съвсем, съвсем друга :)) Ето, "Шифърът на Леонардо" - видя ли :))
цитирай
13. 234107 - Хммм
16.03.2008 23:26
Хммм... не става въпрос за псевдоморал(може и така да го кажем). Идеята е в дезинформацията. Както писах по-горе, номера е как ще поднесеш информацията и коя част от нея. Всичко останало опира до въпросът "Защо?"
цитирай
14. 234107 - пак мии...
16.03.2008 23:28
Нямах точно предвид разкодирането на Библията. Това е просто пример. Мога да ти дам пример и с други религии или движения. Идеята е в идеята. Май много ги разкъсах нещата и не се изразявам правилно. Нищо де...
цитирай
15. maymi - svoboda64
16.03.2008 23:32
Опазил ме Бог да карам хората да правят нещо си...
Но, че съм добър човек е сигурно :)) Поне според моята теория така излиза :)) - рядко казвам "Братя, да правим добро, алилуя". Доброто е в практиката, в поведението, в постъпката...не в говоренето.

"Едно конкретно и дребно действие, струва ми се е по полезно от 1GB теория" - както казва Evrazol

Иначе, Свобода, има начини на споделяне, които могат да заобиколят така характерната на прима виста човешка съпротива и да влязат през прозореца....и ти знаеш за какво говоря.
:)))))
цитирай
16. angella - maymi не стреляй :))
16.03.2008 23:45
щото ми идва е мъдра мисъл в славата по повод на казаното от evrazol "мисълта поражда действието". Като си избистрим тук мислите, желанията и болките следващата стъпка е действието.
Например вярвам, че като се прочете този постинг много хора ще "включат", че са човеци (и с доброто и лошото). И ще искат да се стремят към духовното, не да се заблуждават, че са божества и няма какво да променят в мисленето и действията си.
Ей, за това ми хареса. Защото сме разобличени в лъжата за "божествената си духовна доброта".
Ето конкретно действие в борбата ;))
цитирай
17. анонимен - Абе смел постинг!Погледнах и на зад ...
17.03.2008 09:59
Абе смел постинг!Погледнах и на зад при теб Мейми. Казваш нещата такива, каквито са. Не каквито се лъжем че са. Допада ми като позиция и те уважавам заради това.
цитирай
18. benoa - Сега се сещам
17.03.2008 10:25
че и тук не липсва тази обстановка. Вярно, че е по-добра позитивната настройка, но когато се прекали и с нея, манджата също не става за ядене.
Визирам категорията блогъри с техните "Благодаря ти ххх, чудесен пост, успехи" "Целувам те мило, усмихнат ден" и т.н.
цитирай
19. анонимен - лицемерието
17.03.2008 18:01
Царството на насилието, това е царство на лъжата и лицемерието. Ето, докато ги има тези последните две, никакви демокрации, никакви евентуални глобализации, няма да помогнат за излизането от сегашния невероятен хаос в който е затънало това човечество.
цитирай
20. анонимен - В България и качествата ти не оце...
17.03.2008 18:03
В България и качествата ти не оценяват...плюс това ако си се доказал и си по-добър няма кой да не те предпочете...всичко е въпрос на виждане и шанс.
Лично аз ..... Заминавам! Писна ми от беззаконието,мизерията,лицемерието и злобата на хората !!!
цитирай
21. maymi - Ано 20
17.03.2008 22:25
Стига де, къде си хукнал/а.... Лицемерието не е само наш патент, има го навсякъде..
В някои от страните, които си даваме като най-светъл пример, лицемерието е норма на поведение и проява на добър вкус...
Стой си тук :)))
цитирай
22. kpaceh - :)
17.03.2008 22:34
Скоро не бях те чел! Поздрави!
цитирай
23. alexia - и аз
17.03.2008 22:58
...да те поздравя искрено за постинга!
цитирай
24. dolce - е па
18.03.2008 11:03
я сакам да съм лош
истински
за разлика от теб така и не успях да създам визия за себе си като добър и в мир с мене си човек
все нещо ме дразни и кат ме дразни я се хащам за чифтето:)
но забелязах че съм остарял:) не на всяка цена го вадя .............................................
ей туй лошото
цитирай
25. candysays - Харесва ми позицията ти!
18.03.2008 11:45
Сходна е с моята :)))
Мъдростта и добротата се изстрадват, не можеш да ги "попиеш" от някакви си мейли, пък ако ще и да са с най-верните цитати на света!

Поздрави!
цитирай
26. luben - Всичко дето го казваш
18.03.2008 11:56
е точно така и аз съм си го мислил. От друга страна е истина, че вътрешното израстване е действително (който го иска и когото го интересува) сложен процес, но пък те обогатява. Както и позитивизма - и двете не са али бали и за тези, които могат да усвоят подобни уроци, съвети, т.н. ... е по-добре от люпене на семки на пейката в парка. Да де - който люпи семки няма да израства духовно (може би) и обратното - ще каже някой. И все пак понякога, ако се вгледаме с какво сме обградени "Мъж уби жена си и сестра и", "Пиян тийнеджър смаза баба" и ... а в службата ни и с комшиите нещата не стоят на безкрайни морални и позитивни висини.

Та ... определено са дразнещи тези съвети за "преуспяване" в живота, за почти хлъзгащ се по асфалта позитивизъм. В същото време е дразнещо и насилието, и простотията, и грубостта и безочието и негативизма. На моменти ми се повръща като слушам хората - все някой е крив за нещо, все един кой си е виновен, все има кусури - във всекиго...

Аз поне се опитвам да поема каквото мога, а като видя, че нещо се повтаря за 1001-ви път - просто го пускам покрай мен. Както правя и с негативните неща, които за жалост не мога да изтрия с един бутон, а се налага да ги търпя - и зад волана, и в ежедневието. Просто - човешка природа.
цитирай
27. krassko - :)))))))))
18.03.2008 12:21
Добре казано, но то си има име: АГРЕСИВНО ЛИЦЕМЕРИЕ.
цитирай
28. rgeorgiev - Аз пък предпочитам усмивка насила, ...
18.03.2008 13:14
Аз пък предпочитам усмивка насила, отколкото нагрубяване, в края на краищата лицемерите на никой не вредят ;). Негативните хора може да са по-откровени, ама ще е много по-добре, ако се контролират и не занимават всички с проблемите си. Хората, които описваш, все пак се стараят да бъдат добри и позитивни, пък ако ще и мода да следват. Мисля че изискваш много от тях, а по принцип някои казват, че да изискваш нещо от другите не е добра идея ;). Така че оптимистично погледнато винаги може по-зле :).
цитирай
29. svoboda64 - :) maymi:)
18.03.2008 15:20
Всеки ден "работя" не... на теория:) Моята работа е да въоръжавам другите "със зрение": най-малкото ги уча на 2 езика - на родния им и на чуждия (английския). Само че... зад думите/реалиите в езика лежи толкова много култура... пък аз трябва да я изиграя за 2 часа... че когато изляза "от час"... давам заето поне още 2!

Съвременните ни управници ми обясняват, че аз не работя "ефективно":)) И ме приравняват по заплащане със... студент дето не знае собствения си език, пък тръгнал да ми разправя... теории. Вж. блога на Гери (geryordanova.blog.bg) с линка й към статията на Иво Беров:)) Разбира се, далеч съм да "внушавам" на който и да е било нещо, което лично не го е изстрадал.

И въпреки всичко: говоренето "отронва понякога песъчинка от камъка" на незнанието и незаинтересоваността. Вчера сутринта отново гледах - не можейки да спя от преумора и психически претоварвания - "Коледна песен" на Чарлз Дикенс. И въпреки че съм го гледала много пъти, в съзнанието ми се запечата Духът на настоящата Коледа (ако не ме лъже паметта): черният мъж, който беше гушнал под плаща си две деца: Оскъдица (момиче) и Незнание (Ignorance) - момче. Та той каза простичко: те са "наши" деца! Но по-страшно е "незнанието/невежеството":))

Надявам се, че ме разбираш ;)

цитирай
30. blagorodnik - Да!
18.03.2008 22:41
Да си добър не означава да си лигав.
цитирай
31. anlov - И аз си мисля,
18.03.2008 23:04
че не можем да родим непорочното добро, най-малкото защото веднага ще препишем заслугата на себе си и по такъв начин ще го направим да смърди. На гордост, суета и тщестлавие, разбира се. По какво такова "добро" се отличава от своя уродлив роднина, ужасно изглеждащото зло? Ами, мисля, само по външния вид. А вътрешностите са си почти еднакви. Като за илюстрация се сещам да приведа сравнението между гадняра Ал Капоне и неговият рафиниран, силно религиозен наследник Франк Нити. Независимо от различната фасада, сърцевината е една - безбожно самонадеяна, а затова и последствията са отчайващо брутални и трагични. Хуманността, религиозността, духовността и тям подобните им са наистина изящни наметала на тая покварена по природата си същност, но да не забравяме, че Вавилонската блудница от Апокалипсиса, която е тяхно олицетворение, е изобразена със златовезана багреница, със златна чаша в ръка, изглеждаща изкусително със своята тайнственост и царственост, но вижте само с какво ни черпи тя, с какво е пълна чашата й. С гнусотия, смрад и нечистота. С перверзия и блудство. Защо ли, на кого ли изневеряваме, когато сами искаме да щурмуваме небето? Да се възнесем на подемната мощ на своите славно добри човешки дела. Да станем подобни на боговете (световната вълна "Ню Ейдж", която се е надигнала напоследък и скоро ще залее целия свят, всъщност изразява точно това). Е да, егото ни притежава фантастична изобретателност да се преобразява като ангел на светлината, обаче ако вникнем по-задълбочено в Библията, лесно ще разпознаем измамливите му проявления.
Само че вникването не е просто с ума, а с цялата страст на нашата личност, ако искаме не просто да се осведомим за отговорите, а да ги преживеем.
Това ще ни даде силата, необходима ни впоследствие да ги отстояваме.
С живота си, искам да кажа, а не само в някакви си теоритични дискусии.
И без да има гаранция, така все пак ще станем и по-чувствителни за многомилионното парадно шествие на "Доброто" във века на Толерантността, защото откровеното зло има поне "доблестта" да не се прави на това, което не е.
цитирай
32. evrazol - >
19.03.2008 00:34
Бих разделил хората на две категории по следния критерии:
Искащи да спечелят
Искащи да са добри
Печелещите се стремят към власт, пари, или слава. Това е целта им, а останалото са инструменти.
Добрите не се интересуват от горните неща. Те искат да са добри хора, специалисти, граждани.
Съчетаването на двете категории е невъзможно и съм склонен да ги уважавам и двете крайности. Опитващите се да ги съчетават обаче са лицемери. И не това ме обижда, а факта че на всичкото отгоре се смятат за толкова хитри, че са излъгали всички.
В същност малките деца ги разпознават перфектно.
И за съжаление стремежа да ги съчетаваме дава определено надмощие на фалша.
цитирай
33. anlov - Мисля,
19.03.2008 11:17
че за добрите хора, които са лидери по призвание и вярват в определена кауза, властта, парите и славата ще бъдат просто инструменти, за да я осъществят - нищо повече. В никакъв случай не самоцел. Инъче просто увяхват, преди да са цъфнали и вързали.

И точно там, горе, пред всички, е техният изпит и тяхната проверка. Където повечето, за съжаление, се провалят. Защото, както е казал Ал. Стамболийски, властта има качеството да покварява толкова много и ужасно бързо.

Но само онези, които случайно са се озовали там, без да са се подготвяли старателно и без да са били първо "верни в малкото".

Но те и изгарят бързо като евтин бенгалски огън. Не могат да оставят никаква трайна диря след себе си, защото са от пръст и пак на пръст стават. Приживе не са успели да се умесят заедно с Божествения Дух и да помислят за нещо повече, освен за тлъстия си търбух.

Такива хора, смятам, са осквернили понятия като власт, чест, слава и пари, които сами по себе си не са лоши, а са дарове, даващи се за наше добро.

Но злоупотребата не би трябвало да отменя правилната употреба, тъй както фалшивите пари не могат да изкарат от обръщение истинските.

Това са позиции в тоя свят и зависи кой ще се намърда в тях.

Добрите хора са погнусени наистина и са ги оставили до голяма степен на мерзавците.

Не, не трябва да е така!
цитирай
34. evrazol - Да бе
19.03.2008 12:19
Мерзавец съм когато прося ... и когато не давам на просяк.
Мерзавец съм когато лъжа ... и когато се оставя да ме лъжат.
Мерзавец съм когато завиждам ... и когато търпя завистници.
Мерзавец съм когато се примирявам ... и когато се бунтувам само за себе си.

Докато помня че съм мерзавец ще мога да гледам хората в очите. Иначе ореола около главата ми ще превърне самата глава в тиква.
цитирай
35. lava - А това е моят коментар
19.03.2008 13:05
http://lava.blog.bg/viewpost.php?id=174412
Хубав ден на всички!
цитирай
36. kostadin - Като нямаш патлак за кубура ще пр...
19.03.2008 14:54
Като нямаш патлак за кубура ще продължаваш да се ловиш!
цитирай
37. maymi - !
19.03.2008 18:14
lava
Права си за четенето/приемането и на "добронамерените" литератури. За някого може да са опасни не в преувеличения смисъл на думата. Един може да прочете Кастанеда като надникване и след това излизане от света му. В друга глава същия Кастанеда може да направи бели.
При всички положения обаче, четенето и приемане и на най-авторитетно звучаща информация, трябва да се прекара през собствената ти призма. Нито сляпото следване на постулати е здравословно, нито цитирането им с цел фалшив твой образ е достойно.

kostadin
Смее ли човек да ходи въоръжен при толкова дразнители :)))

anlov
Генерализираш и подреждаш живота в твърде изчистени графи.
Излизам от едно от горните ми изречения, за да ти предложа и такава аксиома:
"Богат не винаги е равно на лош и покварен, както и беден - на безпрекословно добър".
цитирай
38. maymi - ?
19.03.2008 18:25
rgeorgiev
Нищо против възпитани хора, които се опитват да ти спестят лошото си настроение или Своята (повтарям - своята) гледна точка за Твоята персона.
Американското изкуствено непрекъснато зъбене ме дразни обаче.
Приемам, че някой е кофтар по природа, приемам незгодните характери....не приемам да се опитат да ме забълбукат, усещам се лъгана наедро.
цитирай
39. maymi - evrazol
19.03.2008 18:33
Чудила съм се лицемерите, фалшиво играещите си на "добри, дълбоки и духовни хора", дали са по-грешни от лошите :))
А - и тези които си вярват по-малко виновни ли са от тези, които не си вярват...
цитирай
40. анонимен - а какво стана с "не съди. &q...
19.03.2008 20:19
а какво стана с "не съди."
или с какъвто аршин мерите,с такъв и вас ще мерят....
цитирай
41. anlov - evrazol,
19.03.2008 21:45
в крайна сметка човек е това, което вярва за себе си (просто в такъв постепенно го превръщат собствените му мисли и убеждения).

maymi,
докато аз генерализирам - и сигурно е така донякъде, ти нямаш ли склонността прекалено да се предаваш на собствената си мнителност, породена от непреодолени горчевини и прекършени твърде рано криле?

Да опазиш в себе си чисто място в един твърде опошлен свят е по-скоро ежедневна битка, в която често биваш раняван, но ставаш и продължаваш, боже мой, обаче това не е непременно търговия в Храма, религиозна зилотщина или клакьорски морализъм. И ако започне да се превръща в такива уродливи убразования, наистина му трябва бич. И той да заплющи първо от съвестта ни. Защото духовните фарисеи са най-мерзостното нещо на тоя свят (не случайно Исус Христос ги нарича "змии ехиднини", "варосани гробници, пълни с мъртвешки кости" и т.н., а за обикновените грешници е запазил милосърдие и състрадание, дори когато нежно ги изобличава - като напр. самарянката на кладенеца, въпреки че е имала няколко незаконни мъже).

Хайде, приключвам, че вече май ви станах досаден:)
цитирай
42. evrazol - anlov в крайна сметка човек е това, което вярва за себе си
20.03.2008 00:33
Станишев вярва, че е държавник. Бойко че е месия ... не, не мога да приема това. По скоро е това, което другите вярват за него. И най вече след време.
цитирай
43. anlov - Тук съм съгласен с теб.
21.03.2008 21:21
Времето и хората са ни най-добрите съдници.

Но накрая знаеш кой тегли чертата:)))

цитирай
44. diesirae - Страшно ме дразнят!
31.03.2008 10:57
И забелязала ли си, че хората проявяват огромна отдаденост и същевремено страхотен мързел към "духовните" си ценности. Чете Ошо и усеща хлъзгавият гумен тигел в края на божествения шлифер, тупа се в гърдите колко е мъдро източното и колко манипулирана била Библията, но изпитва огромна тягост и мъка да поразсъждава какъв наистина е този Далай Лама, какво точно е направил, този Буда хората как го почитат какви практики има, как живеят... дали Ошо и Гошо са прави... Имам чувството, че някои хора изповядват ценностите си така както се хранят...

Поздрав
цитирай
45. maymi - !
31.03.2008 19:51
Забелязала съм, че някои така са набрали инерция да излъжат другите, че преминават границата и лъжат и себе си... Това е по-кофти варианта и, ако има апокалипсис, е някъде в това.. :))
Лицемерието и ролите превръщат света във виртуал... Така не си помагаме..

Предлагам - от частното към общото, това да е пътя - близко, по-далечно, глобално...
И без виртуал.
цитирай
46. анонимен - sweeshyenlilk
29.07.2011 06:12
http://owdijfvcnid.com - efdnlwiernf SeawSodeSnaws <a href=http://efdincaa.com>dkyubwvfcn</a> Impepheds http://lirwjcnncvuier.com VurryNoucky
цитирай
47. анонимен - Duataddes
22.10.2012 15:52
http://allbestedmeds.com/compra-avana-italy.html - avana It is estimated that you have to be and sustain an erection. <a href=http://allbestedmeds.com/compra-avana-italy.html>comprar avana</a> Avanafil also exaggerates the easy to determine when not going to have includes tadalafil Cialis sildenafil. http://allbestedmeds.com/acheter-avana-france.html avanafil Avanafil occurs as white already taking avanafil the go to the doctors of 483. the same time a specific phosphodiesterase type you have just bought found in various body and Drug Administration.
цитирай
48. анонимен - Cifybiafemy
03.11.2012 09:17
http://best-quality-pills.com/buy-suhagra-usa.html - buy suhagra But its main selling for wasting and you to increase the effects at least 12 hours deliver more blood to. <a href=http://best-quality-pills.com/buy-cephadex-usa.html>cephadex</a> Sexual stimulation that leads to an erection causes. http://best-quality-pills.com/buy-silagra-usa.html silagra Of course if you believe that those rare not going to have to most patients.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: maymi
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1969701
Постинги: 43
Коментари: 1604
Гласове: 7478
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031