Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.12.2007 13:45 - Гумопукачи ли??
Автор: maymi Категория: Други   
Прочетен: 8563 Коментари: 20 Гласове:
0

Последна промяна: 16.12.2007 18:34

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Май е време да подсетя нещо! 

Много е вероятно vita и moriseiki да са жертва на бандите, които действат точно по този начин, особено около празници.


За спуканите гуми на паркираната ви кола...

Момчетата „работят” около банки, молове и скъпи магазини. Методите им са едни и същи всеки път:
Излизате от магазина/банката. В момента, в който отключвате колата си, някой много "съвестен" гражданин ви посочва, че някоя от гумите ви е спаднала. Обикновено няма разрез (гумата се пука с определен инструмент и дупката от пробождане се затваря...няма следа от нея) и не личи, че е спукана нарочно. Заедно със съвестния съгражданин притичват още един - двама "помагачи", които предлагат съдействие с най-искрено желание. Или първият се обръща към уж случайни минувачи за помощ. Мъжете започват да дърпат инструментите от ръцете ви, настояват само да им подавате този или онзи номер гаечен ключ и дори се втурват в купето или багажника да го търсят. Някой от групата отвлича вниманието ви с разговор. Когато всичко е готово и помагачите са си тръгнали, разбирате, че чантата и покупките ви ги няма (още по време на суматохата са изнесени от отделен член на бандата). Срещнали сте се с група "специалисти" по кражби, на които това им е почерка или методиката - като пукат гумите на паркирани автомобили. Само в столицата има няколко отряда и всеки месец по този начин "изгарят" десетки и стотици граждани. Особено са активни по празници, обяснимо е.

Не ги подценявайте, тези момчета това „работят” от години и са много добри...

 

П.п. Колебая се дали да ви разкажа за предложение тип "калинка" или за механизмите "кукла" или "санже".... Може би другия път :))) 

 




Гласувай:
0



1. soho - Да, ще чакам да ги чуя и тях. Ех, много ...
16.12.2007 14:31
Да, ще чакам да ги чуя и тях. Ех, много изобретателна нация сме :)))
цитирай
2. zeifod - Разкажи,
16.12.2007 14:33
разкажи :) И аз чакам като Soho :)
цитирай
3. vivantcev - Жена ми миналата година пострада по ...
16.12.2007 15:01
Жена ми миналата година пострада по подобен начин и то на голяма и оживена бензиностанция.Тримата мъже са били много учтиви и добре изглеждащи.Не знаех,че става дума за неслучайна кражба.
цитирай
4. maymi - Механизъм "кукла":
16.12.2007 16:40
Прилага се на хора, които са склонни да сменят валута на "много изгоден курс", около регистрирани ченджбюра и банки, само че същите получават пакет най- обикновена хартия, много приличаща по вид, цвят и размер на банкноти.
цитирай
5. maymi - "Санже":
16.12.2007 16:44
Пак пари, пак смяна на валута, но човекът от "сделката" по особен начин прегъва при броенето парите и вместо очакваната сума, получавате значително по- малко. Пръстите са му толкова ловки и обиграни, че десет пъти да ви повтори "номера" пак няма да се усъмните.
цитирай
6. maymi - Операция "калинка":
16.12.2007 16:51
Пред някоя витрина или магазин за техника. Отстрани изниква ненадейно млад и симпатичен човек. Ти си анализиран и разчетен. Разменят се въпроси, които ориентират новият познат какво точно търсиш и следва самарянско предложение. Защо да се охарчваш за нещо, което той има и точно иска да се освободи от него? Срещу половин цена? Вариациите са- събрали са му се два подаръка, купено е за човек, който по някаква причина няма възможност в следващите месеци или години да го получи и др. Възможно е да се появи и втори симпатяга /защо не и симпатична жена/, който пита дали предложението е все още валидно /на криминален жаргон това се нарича "калинка"/. Разбираш, че има опасност друг да те изпревари с изгодната покупка и бариерите на колебанията започват да отпадат. Следват достойни за всеки професионален театър сценки, докато клъвнеш и решиш да удариш " бинго". После - отвеждане до някой вход, където симпатягата взима парите, отива за стоката, вторият симпатяга обиден, че не е предпочетен за клиент си отива
"разсърден", а ти разбираш, че в този вход никога не е живяло въпросното лице и че отзад има още един изход.
цитирай
7. enjoy6 - Много интересна информация
16.12.2007 17:01
получих, благодаря!
Поздрави!
цитирай
8. анонимен - Познавам блогер vita от реалния живот.
16.12.2007 17:21
Запозна ни Росен Габровски.
цитирай
9. maymi - @ enjoy6
16.12.2007 21:00
Дано да е полезна :)
/казвам дано, защото въпросните банди от години минават с една и съща схема/
цитирай
10. maymi - @ bale
16.12.2007 21:02
А какво прави Габровски бе, човек?!
цитирай
11. анонимен - За последно се видяхме
16.12.2007 21:11
в Суинга, след свирнята на брат ми. После му звънях една вечер, но беше в Солун. Мислиш ли, че е печен?
цитирай
12. vivantcev - Сега се зачудих, а ти от къде го знаеш ...
16.12.2007 21:23
Сега се зачудих, а ти от къде го знаеш този криминален жаргон? :)
Не отричам обаче че ме накара да се замисля над бдителността си.
цитирай
13. thomas - Мислех, че са отшумяли...
16.12.2007 23:10
И все пак, чейндж бюрата са на първо място - Плиска, Паметника Левски - поне на тези две имам личен или близък опит... Винаги пукат задна дясна. Аз се отървах след чейндж на паметника Левски (за да спестя 20 лева от по-добър курс), защото бях блейка и карах чак до Шератън, когато усетих спуканата гума, а там в 35-градусова жега я смених, спрял точно зад един автобус, пълен с туристи (така бях спокоен, че няма да дойде онзи, който ме следи, да ми "помага" - впрочем чувал съм и за по-насилствена помощ, ако не искаш да блееш) ;-) Мой приятел обаче си олекна с чантичка с документи и 2000 долара след чейндж при Плиска и спукана гума, която усетил чак при завод Електроника. Слязъл, оставил си чантата на седалката, сменил си гумата, а после чантата я нямало. Никой не му е "помагал" - направо са го издебнали и са си я взели.

По аналогичен начин ми пукаха гума и пред Ал Хамбра в Гранада (Испания). Внимателно спукана, гума на кола под наем (очевидно на чужденец), за да не личи много и да се доспука след 10-15 километра на магистралата на връщане. Като почнах да сменям, зад нас се приближи някакъв бял Голф и спря на около 100 метра зад нас. Бързо инсценирахме, че се обаждаме нещо по GSM-а и онези от Голфа след минута колебание отпрашиха напред и завиха в първата отбивка надясно. После чух, че там в района имало успешно действаща банда, заловена малко по-късно. Както можете да се сетите - българи и румънци :-)

За куклата не поясни една основна особеност. Това не е просто пачка, в която по края има само по 2-3 годни банкноти. Неее, това е пачка, която е минала през ръцете ти и е ИМАЛА всичките банкноти съвсем годни. Само че с една по-малко.

Какво се прави, за да избегнеш куклата и да прецакаш "кукловода"? Предлагат ти обмяна на много изгоден курс. Дават ти да преброиш пачката, с която ще ти платят. В нея, както казах, има една банкнота по-малко. Броиш. Мошеникът те следи. Нормално като видиш, че е една по-малко, той я взима, преброява я още един път, съгласява се с тебе и добавя една банкнота. С ловко движение в този момент сменя истинската пачка с кукла, но ти вече гледаш за допълнителната банкнота и си щастлив, че си избегнал да те минат с една банкнота (вместо това те минават с примерно 95).

Спасението? Броиш, виждаш, че са една по-малко, обаче казваш "точно!" и си прибираш пачката. Понеже курсът е много изгоден, губиш само един процент, което е нищо на фона на изгодата от добрия курс. Онзи веднага казва "не бе, не са точно, една по-малко беше!". Ти обаче казваш "не, не, всичко е наред - не си видял" и се махаш. Разбира се, не е лошо да се прояви малко повече нахаканост, за да се избегне някоя саморазправа, но в общия случай са готови да преглътнат загубата на един балък в името на бъдещите, които ще хванат.

Всъщност тези времена поотминаха... Ако не за друго, то защото чейндж днес се прави все по-рядко :-)
цитирай
14. thomas - А, сетих се и още нещо...
16.12.2007 23:11
Не е нужно винаги наистина да ти пукат гума. Един път ми се случи просто да ми кажат, че ми е спукана от една съседна кола. Пак задната дясна, разбираш ли. За да спра, сляза да проверя и да ме думнат. Бяха шестима в очукана лада, а аз нямях никаква причина да очаквам спукана гума. Та така се отървах. След един километър спрях и проверих. Гумата си беше идеална.
цитирай
15. maymi - @ thomas
16.12.2007 23:41
Мерси за помощтта, а и с примери винаги е по-убедително :)
Не се разпрострях в подробности за кукла-та или санже-то, защото вече по-рядко се случват. Споменах ги само "енциклопедично за жаргона". Но пък ти си прав. Щом и телефонните роднини все още минават, защо пък да е излишно напомнянето...

п.п. Искаш ли един облог?
Кажи с какво пукат гумите :)))

цитирай
16. maymi - @ bale
16.12.2007 23:44
Смея ли да кажа дали е печен, като не го познавам...
Ама пък старите гърци твърдяха нещо от сорта на - Кажи ми кои са ти приятели, за да ти кажа какъв си...
Та, гледайки теб, Габровски няма как да не е печен :)
цитирай
17. thomas - Не се обзалагам.
17.12.2007 00:12
Но безкамерните гуми реагират бавно и не се оукат веднага, ако срезът е малък. Така че всичко тънко и остро може да свърши работа.
цитирай
18. maev - не знам какъв е жаргонът
18.12.2007 14:28
за моя случай. Но често ми го погаждат.
Изглежда предразполагам към такъв вид вземане на пари.

На излизане он Мол ме пресреща симпатичен младеж или девойка: "Аз към студент/ка от Ботевград(Пловдив), не ми стигат лев и петдесет за автобуса/влака... Много ми е неудобно, не знам какво повече да ви кажа, направо ми се плаче..."

Вадя пет лева, защото нямам два и ги подавам. момчето/момичето ги взема, благодари, и бързо се отдалечава. (може би са наркомани - нямам представа)

Веднъж някакъв младеж ми искаше пари, защото бил гладен - казах му че се съмнявам, ще ги даде за наркотици. "Не бе не те лъжем !" - Заведох го до баничарницата и го питах какво ще папка - поръчах му един голям бюрек... Поиска си и Данонче - ок! Така бях спокоен, щото го видях че започна да плюска с интерес.

Имаше и друг случай - дете на окоро 10-12г., което взех на стоп, до разклона за ЕлинПелин... Не изглеждаше бедно. но... Говореше като възрастен, как живеели в немотия и нямало какво да яде - видя ми се манипулация. Спрях до една пицария, поръчах му пица и фанта и го оставих там... казах му че бързам... Направо си избягах. Помислих си че може да ме изкара педофил.
Заклех се повече да не качвам деца на стоп.
цитирай
19. maymi - @ maev
18.12.2007 16:44
За твоя случай как да кажа термина, като много те харесвам :)))

Аре по-общо. Въпросните, които врънкат пари на улицата, са завършени психолози. Перфектни са в сканирането на минувачите и рядко правят грешки. Не искат пари наред.

Спасение - придай си по-стръвно изражение :))))

цитирай
20. maev - въх! ми дън загубя човешкия си сурат?!
18.12.2007 16:56
а й трябва да ти кажа, че в първия момент изпитвам някакъв кеф.

Просто тези младежи нямат добра следпродажбена политика. тоест след като си си дал парите да те накарат да разбереш, какво добро дело си направил. както когато пощадиш един паяк... Да ти дадат да разбереш, как твоя жест директно ги прави по-добри и те един ден ще го върнат на някого - ама тъпкано!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: maymi
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1969739
Постинги: 43
Коментари: 1604
Гласове: 7478
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031