Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.11.2007 21:49 - Журналистите са скапани, некадърни и продажни
Автор: maymi Категория: Други   
Прочетен: 9712 Коментари: 35 Гласове:
0

Последна промяна: 13.11.2007 22:25


Нещо взе да ме напряга този рефрен. Ако проследиш обществените настройки и мнения – това е обобщения резултат. Медиите и журналистите са упреквани във всички възможни грехове – цензура, автоцензура, сервилност, подкупност, кофти подредба на новини, кървави или ровещи в мръсно бельо първи страници, избор на водещи, любопитство към определени теми, нездрав интерес към деликатни материи... ОК, за част от нещата съм съгласна, че стоят така или, че се разминават с моя вкус и тон. Но не ги коря, не обвинявам журналистите и не считам, че голямата част от тях са некадърници. Защото медийните продукти са следствие, а не причина. Защото редакторите подреждат на първа страница и показват в предаването това, което аудиторията очаква от тях. Неее....не искам да започвам стария дебат – телевизията трябва ли да възпитава. Възпитанието е работа на родителите, семейството, училището, съответните организации и до някъде – на двете обществени медии БНТ и БНР. Кой е казал, че на Нова ТВ трябва да се вмени подобен ангажимент. Имам със себе си лек спор единствено по въпроса една медиа може ли изцяло да се управлява като търговско дружество, но до тук. Това се регулира със закони, изискващи по-специален режим за собственост в този сектор.

От зората на вестниците, в нещо като наръчник на американските журналисти, имаше антиилюзорни наставления в посока независимата журналистика. Т.е – обяснения, че такава няма и не може да има. Журналистът зависи най малкото от собственика на медиата, главния редактор или собствените си съвест и разбирания за живота. Пак някъде в тези географски ширини се пусна и крилатото определение за статия – това е текстчето, което се помества между две реклами.

Оттук нататък критерия е ясен – едно предаване „се харчи”, значи ще го има, определен тип водещи събират народа пред екрана вечер – значи са перфектни. Когато на първите страници на вестниците има убийства не е, защото журналистите са кръвожадни лешояди, преследващи лошото и грозното или защото са мазохистично черногледи. Просто е – този тип първа страница продава вестника, народът иска да прочете ТОВА. Защо точно това е пак отделна тема и тълкуване на експерти и народопсихолози. Аз мога само да гадая дали чуждото страдание не измества фокуса от твоето собствено, дали на фона на една смърт твоите проблеми не изглеждат успокоително незначителни или е част от общата настройка на човешкото любопитство към криминалния сюжет като заложено в самия него неосъществено зло (тук вече прекалих, макар че има и такива теории). Стилът на печатните медии, езикът им е такъв, какъвто се приема и харесва от четящите същите вестници. В последните години опитите за по-издържана стилистика или са увенчани с фалит или крепят тираж, неудобно различен от тиража на двата мастодонта. Ако мислите, че жълтеят, прави сте. Но те са в пъти по-четени от другите, издържаните.

Предаванията? Упрекът за спад в качеството на журналистиката до някъде се дължи главно на тенденцията към засилване на развлекателните програми за сметка на новините и информацията. Което автоматично значи, че хората искат развлечение, красиви платени лъжи и кръшни водещи. Рейтингът на „Шоуто на Слави”! Вие не гледате въпросното предаване, вашите приятели – също, колебаете се в публикуваните рейтинги и пийпълметричните изследвания. ОК, обаче това е най-гледаното предаване, Слави Трифонов е безспорна звезда (за справка – и бройката хора на негов концерт), предаването се следи старателно и се коментира. Сутрин, в трамвая, също. Апропо – пак от форума на градския транспорт разбирам последните новини около Сървайвър или Биг брадър преди. И оставам с усещането, че ВСИЧКИ ги гледат. Имало е опити през годините за съдържателни предавания към които общество остава сляпо и глухо. Любопитно е към фешън предавания, фешън мадами и фешън новини.

Имаше една мисъл на Елеанор Рузвелт, според която великите умове обсъждат идеи, посредствените - събития, а малките – хора. Не е асоциация с нашата действителност, просто се сетих.

Последно. Знам, че написаното е крайно мнение, но е отговор на крайния упрек към журналистите заради това, което се пише/показва в мас-медиите. Разберете, предлага се това, дето се търси. Не само у нас и не само сега. И ако не съм убедителна – вижте рекламите, които се излъчват в България. Дали някой от вас мисли, че те не продават или не са достатъчно ефективни, защото ви изглеждат тъпи и обиждащи ви. Един от клиповете шедьоври, който определено счупи тъпомера, беше свален от ефир на третата седмица, защото взривния светкавичен ефект изненада производителите, които не бяха в готовност да отговорят на търсенето.

Не вярвате, че съм права ли?! И аз ще реша, че не съм, когато у нас рекламират продукт със същия клип, с който се рекламира във Франция примерно. За сега марките се представят у нас по начин, по който се рекламират....бе да не казвам в кой тип страни.

Колебая се дали да завърша с епиграмка на Радой Ралин. От друга страна пък, каквото имах да предизвиквам, го предизвиках и без нея, така че:

Срещнали се на полянка
Прабългарин и славянка
Цуни-гуни, вади-тури -
Народили чукундури.



Тагове:   Некадърни,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. gorkan - По темата
13.11.2007 22:39
Тази тема ми е омразна , гадна и по принцип я отбягвам!
Но...
За всичко сме си виновни само и само ние!!!
Хората живеещи на тази хубава земя!
Хората ,които не си мръднахме пръста , за доброто на децата си , за свое добро, за добруването на СВОЯТА РОДИНА ! - Ние сме предатели!
Ще ни съдят поколенията!
цитирай
2. buket - прав си gorkan
13.11.2007 23:18
Но говориш сякаш си се предал.
Тогава?
За да не ни съдят!
ЗА РОДИНАТА!

:))
цитирай
3. cornflower - За независима журналистика
14.11.2007 08:46
Вече жънем резултати от криворазбраната демокрация.Крайно време е да си дойдем на думата.Че всяка медия освен да се продава, трябва и да възпитава. И аз гледам Слави, но мисля, че е крайно време да спре с преексплоатациата на темата за секса. За кръвожадните заглавия - трябва да се знае, че има хора, които не си купуват вестници тъкмо заради тях.Не всичко е пари в една пазарна икономика. Бигбрадърите хич и не ги гледам. Не простаците трябва да определят нивата. Няма нищо по-жалко от попфолка. Крайно време е да се приеме закон за защита на културата и духовността на българите.
цитирай
4. buket - точно така cornflower
14.11.2007 09:44
И всяка обществена длъжност от най-малката до най-голямата трябва да възпитава и да бъде пример за подражание. Държавата се изплъзва като смок е се прави на невинна проститутка.
цитирай
5. mph - *
14.11.2007 09:52
"Журналистът зависи най малкото от собственика на медиата, главния редактор или собствените си съвест и разбирания за живота."
Защо ли, според мен, съвестта обикновено се появява малко преди да изритат журналиста?
И още нещо. Ако медиите са ориентирани към аудиторията, то би трябвало да има различни медии. Ама не. Или си жълтеят в различна степен, или прокарват определени тези.
цитирай
6. maymi - cornflower, buket
14.11.2007 11:13
Една медия трябва да се саморегулира и да бъде регулирана от органи като СЕМ, за да не се допуска порно, насилие, извращения или други неморални или опасни за детска психика примерно неща. Но да възпитава?!
цитирай
7. maymi - gorkan
14.11.2007 11:16
Май си прав.

mph
Ми има различни медии. С мнооого по-висок тираж са жълтите или жълтеещите вестници обаче.
цитирай
8. анонимен - -:)))
14.11.2007 11:39
Чакай коментар и от мен, няма да ти хареса...
цитирай
9. maymi - eklisiast
14.11.2007 11:55
Аре де...
/и що заплашваш :))) /
цитирай
10. анонимен - Чудесна статия!
14.11.2007 13:01
А аз смятам, че се получава омагьосан кръг. Хората харесват нещо и го получават... и го получават все повече и повече и все повече и повече го харесват, защото вече не получават нищо друго. Защото да мислиш със собствената си глава изисква усилия, а май все по-малко хора са склонни да ги правят:(
И все пак този постинг и всички коментари и изобщо този блог крепят надеждата, нали.
цитирай
11. анонимен - Крайно време беше да се посочи ис...
14.11.2007 13:19
Крайно време беше да се посочи истината, била тя и болезнена.Затваряме си очите пред фактите.Нацията ни стигна до такива нива.Дали нещата подлежат на поправяне е отделна тема.Но в момента нивото е такова.Нека си ги посочваме недъзите,за да вървим нанякъде
цитирай
12. miroslavavramov - Бях се заклел да не подхващам политическа тема, но не нога да се въздържа:
14.11.2007 13:58
Всички се заблуждавате дълбоко. Основната дейност на медиите е да възпитава. Те възпитават всички ни в простотия. Целенасочено се налага нихилизъм у българите да не гласуват, защото от тяхния глас нищо не зависи. Целенасочено се пормиват мозъците ни с просташки предавания и чалга. 75% то това което се пуска по медиите е нечия политическа поръчка.Така 100000 "софиянци" избраха кмета на почти двумилионна София. Така БСП спечели властта през 2005г.
Срам
След 45 години комунизим свободните българи се отказват от правото си да избират и дори взимат по 15 лева за да гласуват.
Медиите възпитават в полза на
цитирай
13. buket - mayami
14.11.2007 14:09
Може би 'възпитание' не е точната дума, но ти сама казваш че порно, насилие и извращения деистват на детската психика. Само на детската ли?
Така или иначе това си е един вид възпитание. Възпитание се прави по различен начин, дори и с една уместна забележка.
цитирай
14. maymi - miroslavavramov
14.11.2007 14:19
Теория на конспирацията, черни хеликоптери, нашественически сили на ООН в задния ни двор, потулени случаи с НЛО... И съзнателното, родено в тъмни секретни стаи решение, цялата нация да затъпее спешно, защото е по-лесна за манипулиране и управляване....
Стииига де, наистина ли подозираш чак такава адска машина :))
цитирай
15. maymi - buket
14.11.2007 14:24
Само един пример. Преди 3-4 години в Италия беше предприета една кампания на протест, срещу "глупостите" по техните телевизии. Кампанията беше такава - занасяш си дистанционното на определено място и получаваш два билета за театър. Това вече е позиция, ясно формулирана позиция.
/не ми се замотава пак в темата - достатъчно силно гражданско общество - по-малко глупости в държавата.../
цитирай
16. miroslavavramov - аз никъде не съм споменал тъмни стаи
14.11.2007 14:49
Просто казах, че медиите възпотават политическо безхаберие. Ти сама отвори темата за възпитанието. Резултатът е такъв какъвто го описах. Може и да не е целенасочено поведението на медиите, но резултатът е такъв.
цитирай
17. demoniceye - Чукундури
14.11.2007 14:51
Първа класа, чукундури екстра раса, мързеливи, похотливи. То куцо и сакато хукна да става журналист. Присъствам понякога на интервюта тука в нашата телевизия. Те идват готови научени с огромни претенции за високи заплати, а на практика са г-н Никой.
цитирай
18. mph - *
14.11.2007 17:00
Медиите се ориентират към необичащите да мислят. Печалбата е по-голяма. Малко силиконец, малко мръсни смешки, малко размазан мозък, малко омаскаряване. И - насам, народе! Има стойностни неща, но само потвърждават правилото. Например колонката на Бойко Пенчев.
цитирай
19. maymi - Има и стойностни неща
14.11.2007 18:20
За това реагирах срещу общия знаменател, под който се поставят журналистите. Вероятно много по-малко са потребителите на стойностните неща, за това продуктите за нестойностни са много повече.
цитирай
20. buket - *
14.11.2007 18:43
Изглежда това ще излезе точния отговор.
Остава сега да започнем да търсим и причината за нестойностните неща и туко виж че се е съмнало.
Хубаво си поговорихме.
Успехи!
цитирай
21. maymi - buket
14.11.2007 18:54
Причината за нестойностните неща са нестойностните потребители. А защо има толкова нестойностни потребители?! Ми за друга тема си е...Ако искаш, давай да я подхванем в петък, че утре имам работа с едни телевизии :)))
Успехи и на теб и приятна вечер!
цитирай
22. patria4 - Към miroslavavramov
15.11.2007 08:48
Основна функция на журналистиката е да упражнява социален контрол и да формира гражданско общество будно да реагира на обществените недъзи и проблеми от всякакво естество,в това се състои и възпитателната роля на журналистиката.Ето за това слагам една голяма разделителна черта между журналистика и медии.Медията е форма за диктат върху съзнанието и мнението на журналиста.Аз съм човек,обаче,който държи на собсвеното си мнение и понесох отговорността да съм свободно практикуваща и никой да не смее да ми влияе по никакъв начин на усещането за професионализъм и почтенност пред моите читатели.С уважение Катя Стоянова-свободно практикуващ журналист и социален работник от Бургас
Относно статията.Ако авторката на тази статия публикува със собственото си име, част от терзанията и за българската журналистика вече ще са отпаднали.
цитирай
23. maymi - Здравейте, Катя
15.11.2007 17:11
Вие сте журналист и със Вашето собственото име Ви публикуват в медиите. Завиждам Ви..
Аз просто си блогърствам и блогохулствам тук :))
цитирай
24. liliahristova - Има много некадърни журналисти,
16.11.2007 13:51
има и много продажни. Това не е рефрен, а реалност. Естествено в гилдията има и кадърни, и морални, но те, както в повечето други професии, са малцинство. Такова е българското общество днес. Журналистите не са по-различни от таксиментровите шофьори, от лекарите, от учителите, от чиновниците - всяка професия има своите некадърни, скапани и продажни представители. Лошото е, че те са много повече, доминират над кадърните, непродажните и готините. Докато не обърнем нещата, така че последните да са повече от първите, този рефрен ще продължава да те преследва.
цитирай
25. july26 - Хммм....авторката за пореден път предизвиква и подстрекава
17.11.2007 18:13
Горкан за мен е прав,Корнфлауър също...
Афродит и Мирослав Аврамов също..
По-точно- споделям мненията им и смятам,че обрисуват причините нещата да са такива,каквито са в момента...
Аз също писах преди време на тази тема,който го интересува,може да погледне....
И не съм журналист,само да поясня...
Но обобщено според мен нещата стоят така:
Че се предлага,каквото се търси,е вярно.
Също така обаче се и формира търсене,което да е едно или друго.
Та след "Работническо дело"търсенето на всякакви пикантерии беше разбираемо,тогава и действаше това за което Мирослав Аврамов говори.
Пропагандата на Западните "ценности"чрез пошли и евтини продукции по ТВ заедно с отприщената в посока сензации и еднодневни предизвикани бури в чаши вода през пресата лека-полека формираха едни принизени критерии както у читатели,така и у пишещи.
Просто не им се налагаше да мислят много-много.
Нама цензура,СЕМ,обществен или партиен контрол някакъв.
Политическите партиии използваха журналистите за пропаганда на собствените си интереси...
Цялото това време между 1989 и допреди 1-2 години,характерно с липсата на елементарен контрол за каквото и да било,се оказа златно за писане и публикуване на всякаква помия,с които се заливаше читателя.
Естествено,помията е и по-миризлива,та дори и да има друга продукция,а нея я имаше и тогава и сега,слава богу,създава впечатление,че тя е определящата,защото читателя бил такъв .
Каквото повикало,такова намерило един вид...
Илиана Христова..напълно подкрепям мнението й..
Как обаче ще се променят нещата,ей богу,не знам...
Може би както казва Катя по-горе,самостоятелна журналистка,това май е пътя.
Май обаче на повечето журналисти не им стиска по обясними причини.
По същите обясними причини аз пък питам...несамостоятелните имат ли изобщо правото да се наричат журналисти или много повече им подхождат други имена??
Това последното не е заяждане, за мен Журналист означава личност с позиция,компетеннто отстоявана и формираща обществено мнение...
И за която се поема отговорност!!
Много важен аспект!!
И с това написаното не претендирам,че изчерпвам темата все пак....
цитирай
26. maymi - Абсолютно, july26
18.11.2007 16:22
Винаги си ме разбирал :)))
И все пак, когато става дума за нива, потребности, култура, критерии, ценности......по-удачно е да се избистри причината, а не следствията. А дали журналистическата гилдия ще се включи в лекуването на причините е въпрос на нейно желание, схващане и възможности да си го позволи.
цитирай
27. july26 - ри положение че се наричате не знам коя си власт
18.11.2007 18:48
и сте много горди с това,че влияете,не мисля,че е въпрос на желание и схващане да се лекуват или поне отразяват,разкриват,анализират,и т.н. причините
Виж,за възможностите си права,но бих казал за интелектуалните..
Ако нещо ти пречи,или го преодоляваш,или казваш,че не ставаш,и толкова...
Останалото е мижи да те лажем....
Можеше и да обърнеш малко повече внимание и на възможността да се наричате писачи,дописници и други подобни,в случай че не Ви се занимава с това,което е и основната работа на един Журналист-отговорно и компетентно изразяване на личностна позиция по един или друг въпрос...
..Както и активно участие във формирането на едни или други ценности...
цитирай
28. maymi - july26 "при положение, че се наричаТ....."
18.11.2007 20:39
Те, аз не съм журналист, споделих само, че е плъзване по повърхността да се хванеш за отговора, като прескочиш повикването. Журналистите отговарят на това, което пристига като въпроси, повиквания и потребности. Ако нещо трябва да се "лекува", това са потребностите и повикванията. Ти си прав, че медиите може да посочват причините и те го правят - независимо дали става дума за образование, държавна политика, интелектуални елити...все хора, които наистина носят отговорност за нивата и за изкривяванията на потребностите.
Журналистите не са четвъртата власт, това грешно се превежда.
Медиите са средства за масова информация или продават информация на хората (дори да звучи цинично, така е)
Иначе, в по-нова история, изразът ”четвърта власт” се налага във Франция при аферата Драйфус. “За щастие има една четвърта власт- пише Емил Зола- която е в състояние да открива и коригира грешките, допуснати от трите секуларни власти...”. Да открива грешки при "формирането на едни или други ценности...", ако трябва да те цитирам. Да открива грешки, не да формира ценности :)))
цитирай
29. july26 - Цитираш ме като Дявола Евангелието обаче...
19.11.2007 09:54
"Активно участие във формирането" и "формирането на ценности" са доста различни неща.
Никой не ти вменява неща,които са работа на други структури.
Не можеш да бягаш обаче от това да имаш и да изказваш мнение,изразяващо не собственото ти само,а и общественото.
Щом работиш за много хора и имаш възможността да им влияеш,трябва да си много внимателен.
Бидейки четен от много хора,трябва да си даваш сметка накъде ги водиш и изобщо какво следва от това,че те четат?
Говоря за журналистика,не за дописничество или всякакви там препечатки в стил"Любопитно"....
Я верно прочети какво писах по въпроса преди време,за да не се повтарям..
Ако те интересува,разбира се....
цитирай
30. miroslavavramov - Тя не прием чуждото мнение!
19.11.2007 11:58
Много е пошло да смяташ, че само търсенето определя предлагането. Това е все едно да твърдиш, че ескимосите не ядът маслини защото не ги харесват. Те просто никога не са го опитвали.
цитирай
31. анонимен - Винаги търсенето е определяло п...
19.11.2007 12:33
Винаги търсенето е определяло предлагането.На който не му харесва да отиде в Куба
цитирай
32. maymi - @july26, @miroslavavramov
19.11.2007 12:56
Бе приемам чуждо мнение и много в началото уточних, че моето е крайно. Но пък и "нищо не става от българските журналисти, те са виновни" също е крайно. Просто устремих думи в противоположности, за да има баланс :))) А и, за да има дебат. Иначе - как :)))
цитирай
33. july26 - Анонимен...винаги за такива като теб може би..
19.11.2007 13:52
Не единствено и само и на всяка цена за такива като мен...
А в Куба ще отида,ако искам,а аз искам ,та ще отида на екскурзия,скоро вероятно....
А ти що не отидеш в Колумбия,така изцяло пазарно ориентиран...?
Там пресата вероятно е на ниво и е пример за подражание!!
"Нищо не става от ....."не е мое мнение и не го защитавам!
Но че са виновни в някаква степен за нивото на ставащото в СМИ...ами,виновни са!
Дори и заради това,че си мълчат и участват в него по начин,който е довел нещата дотук.....
Иначе-как??:))))
цитирай
34. natali60 - и аз като Катя съм журналист
19.11.2007 14:57
на свободна практика. Сама си избирам темите за писане, както и медиите, където публикувам.
А в другите професии няма ли зависимост и съобразяване с началника?
Ако читателите спрат да купуват недостойни вестници, нали няма да излизат повече?
цитирай
35. maymi - @natali60
20.11.2007 16:03
И ако спрат да гледат недостойни предавания....бе, омагьосан кръг...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: maymi
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1972199
Постинги: 43
Коментари: 1604
Гласове: 7478
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930